czwartek, 19 kwietnia 2012

Naleśniki szpinakowe faszerowane



Składniki :

na ciasto naleśnikowe-
  • 3 łyżki mąki
  • 100 ml. wody ( może być mleko )
  • 1 jajko
  • około 10 dag mrożonego szpinaku ( ja kupiłam taki mrożony w kulkach na wagę, ale każdy inny też będzie dobry )
składniki na farsz :
  • ja użyłam wędzonki - szynki 
  • majonez i musztarda
Przygotowanie :
  1. Z mąki , jajka  , wody i szpinaku zrobiłam mix na naleśniki ( gęstość ciasta podobna do zwykłego ciasta naleśnikowego)
  2. Wcześniej zamrożony szpinak przełożyłam na małą patelnie i mieszając rozmroziłam go, a przez lekkie gotowanie odparowałam nadmiar wody
  3. W takiej rozmrożonej postaci użyłam go do masy naleśnikowej
  4. Usmażyłam 4 średniej wielkości zielone naleśniki ( na patelni teflonowej bez tłuszczu )
  5. Mięso przeznaczone na farsz zmieliłam i doprawiłam według swojego smaku musztardą i majonezem
  6. Przestudzone naleśniki  posmarowałam nadzieniem mięsnym i zawinęłam.
W pierwszej wersji jadłam takie naleśniki na słodko.Z  truskawkami i bitą śmietaną. Są wspaniałe. Ale wykończenie tego dania zależy od nas i od tego czym w danej chwili dysponujemy. Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. świetny pomysł na kombinacje ze szpinakiem. U mnie poza mną nikt nie lubi szpinaku samego w sobie, więc też dodaję go do róznych potraw. Bardzo smaczne danie, chetnie spróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki się na nich zrobił marmurkowy rzucik od szpinaku :-) Nie dość że świetnie wyglądają to jeszcze doskonale smakują!

    OdpowiedzUsuń
  3. nono ciekawy pomyysl, napewno skorzystam z przepisu i wypowiem sie jak skonsumuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśniki i szpinak to najlepsze połączenie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...