wtorek, 22 maja 2012

Naleśniki na kwaśnym mleku




Składniki :

  • 1 i 1/2 szklanki kwaśnego mleka
  • 2 jajka
  • 8 - 9 łyżek ( kopiastych ) mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sodki
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie :
  1. Mleko roztrzepać i dodać jajko i szczyptę soli , cukier oraz sodkę - wymieszać
  2. Do takiej masy dodawać stopniowo mąkę i najlepiej mikserem mieszać całość
  3. Wyrobione ciasto odstawić na 10 -15 min. , a potem smażyć na patelni teflonowej ( w czasie smażenia lekko rosną )
  4. Wlewamy dość grubo ciasta i pieczemy z obydwu stron na rumiano
  5. Naleśniki smakują z kwaśną , gęstą śmietaną i posypane po wierzchu jeszcze cukrem
  6. Z tej porcji ciasta wyszło mi 7 dość grubych placuszków.
Gdy mamy jabłko to tez można je dodać . Ja zrobiłam to w momencie jak wylałam ciasto na patelnię , wtedy położyłam cieniutkie plasterki i wcisnęłam je lekko w ciasto.

2 komentarze:

  1. Moje ukochane to naleśniki na maślance lub wodzie gazowanej. Na kwaśnym mleku zawsze teściowa robiła.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...