niedziela, 9 marca 2014

Pasztet z soczewicy i fasoli

Składniki :
  • 20- 30 dag pieczarek
  • 1 i 1/2 szklanki soczewicy zielonej
  • 15 dag fasoli piękny Jaś
  • 1 duża i 1 mała cebula
  • garść rukoli
  • sól, pieprz, łyżeczka maggi, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego, papryka mielona ostra
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży ziemniak
  • 2 średnie marchewki
Przygotowanie :
  1. Umytą soczewicą gotujemy w 2 i 1/2 szklanki wody z liściem i zielem angielskim ( po ugotowaniu wyjmujemy je)
  2. Namoczoną na noc fasolę gotujemy do miękkości, drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na tłuszczu ( u mnie smalec)
  3. Umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej lekko cebuli, mieszamy, przykrywamy pokrywką smażymy na tłuszczu do miękkości, odkrywamy i odparowujemy 
  4. Obraną marchew i ziemniaka gotujemy do miękkości, gdy przestygnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach
  5. Odsączoną soczewicę i fasolę mielimy, ale nie zbyt drobno ( kilka fasolek zostawiłam w całości ), dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą i czosnkiem, marchew i ziemniaki, dodajemy dość drobno pokrojoną rukolę, sól, pieprz, maggi, paprykę mieloną ostrą do smaku i wyrabiamy łyżką, jeśli masa jest zbyt sucha dodać łyżkę miękkiego masła
  6. Masę podzieliłam na 2 części i piekłam w 2 foremkach 25 x 11 cm, ( trzeba je dobrze natłuścić) pasztet miał wysokość około 3 - 4 cm, piekłam przez 50 min. w prodiżu. Jeśli w piekarniku z termoobiegiem w temp. 175 stopni C
 Pasztet piekłam w dwóch małych foremkach, dlatego, że nie mam piekarnika z termoobiegiem. Za to prodiż ma od dołu dodatkową podstawkę do pieczenia. 
Mój pasztet był smaczny, ale trochę suchy. Myślę, że za mocno odparowałam pieczarki, może trzeba było zostawić trochę płynu...albo dodać do masy nie 1 ale 2-3 łyżki masła.
Polecam również bezmięsny pasztet z ciecierzycy i fasoli.



19 komentarzy:

  1. DZiwna potrawa, choć na samą nazwę mój małżonek podniósł się z kanapy uśmiechnięty.
    Trzeba chyba zrobić po prostu

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię pasztety a wegetariańskiego jeszcze nie jadałam, chętnie wypróbuję :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie dziś myślałam o jakimś nie mięsnym pasztecie:) Do tej pory piekłam z karpia z fasolą i jeszcze pasztety z cukinii :)Muszę Twój wypróbować, czy zamiast masła można dać oliwę? Miłego tygodnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam- nigdy nie robiłam tego pasztetu z olejem, ale może będzie dobrze. Ale nie mogę zaręczyć.

      Usuń
  4. Super propozycja... tylko jakoś ostatnio czasu mi brak- najchętniej zjadłabym u kogoś:-)))))))

    OdpowiedzUsuń
  5. akurat produkty których nie lubie, ale wygląda ładnie :)

    Zapraszam Cię serdecznie do mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowicie się zapowiada:) koniecznie trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Suchy czy nie wygląda pięknie i bardzo zachęcająco. Składniki idealne dla mojej bezmięsnej latorośli. Wypróbuję stosując Twoją uwagę o dodaniu większej ilości masła, muszę tez niestety znaleźć zastępnik za pieczarki, których owa latorośl nie toleruje. Może masz jakiś pomysł? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiem, a może mogłaby to być jakaś ryba, pomidory suszone lub śliwki suszone, pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Szczerze powiedziawszy, to nigdy nie jadłam soczewicy. Pasztet wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja kuzynka często robiła roślinne pasztety, ale chyba nigdy nie taki "bogaty" jak Twój, chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. takiego pasztetu nie miałam okazji jeszcze jeśc, ale podoba mi się dodatek warzywny :)
    Czas się wziąć do pracy! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudny pasztet, takiego nie jadłam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. ciekawy pomysł:) wystarczy zrobić sosik i idealny bedzie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiego czegoś nie jadłam wygląda bardzo apetycznie kochana muszę spróbować a może być czerwona soczewica? bo taka mam akurat buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  14. Pasztet z soczewicy bardzo lubię, ale fasoli jeszcze nigdy nie dodawałam. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam wegetariańskie pasztety! :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...