poniedziałek, 26 maja 2014

Jabłecznik ze świeżą miętą

                             Na Dzień Matki proponuję ciasto które łatwo upiec :)



Składniki :
  • 5 żółtek ; u mnie były 3 z jaj kaczych i 2 kurze
  • 3 szklanki mąki : 1 szklanka mąki krupczatki, 2 szkl. mąki zwykłej pszennej
  • 250 g tłuszczu do pieczenia
  • sól
  • łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie :
  1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz, sól i połączyć składniki jak najszybciej
  2. Wsypać proszek i dodawać po jednym żółtku i nadal łączyć składniki siekając je nożem
  3. Mokrymi rękoma połączyć masę, ( jeśli zbyt twarda dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany ) robiąc kulę z ciasta i schować do lodówki na co najmniej 30 min.
  4. Po tym czasie rozwałkować część ciasta i ułożyć na spodzie foremki
  5. Na ciasto rozsmarować farsz jabłkowy, a potem znów ciasto, u mnie były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki
  6. Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm.


Składniki farszu jabłkowego:
  • około 70 dag przesmażonych jabłek
  • ewentualnie kilka łyżek bułki tartej
  • sok z cytryny
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki pokrojonej świeżej mięty (  mogło być więcej, bo prawie się jej nie wyczuwało )


Przygotowanie farszu :

  1. Jabłka obrać, pokropić sokiem by jak najmniej ściemniały zetrzeć i przesmażyć z cukrem, często mieszać by nie przypalić
  2. Dodać cukier, wymieszać i jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać łyżkę lub dwie bułki tartej - wymieszać, w tym momencie dodać też pokrojona miętę
  3. Taką masę wyłożyć na ciasto.
Moje uwagi :
Ciasto można spokojnie upiec w większej foremce, będzie cieńsze, na wałeczki użyjemy wtedy też mniej ciasta. Szybciej skruszeje, najlepsze na drugi dzień :)


    



19 komentarzy:

  1. wygląda bajecznie:) super pomysł z tą miętą:) z pewnością wzbogaciła smak ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda ten jabłecznik :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się pomysł na dodanie mięty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne te wtręty "rustykalne" - kacze jajka, mięta w nadzieniu... to czyni ten przepis innym niż wszystkie :-)
    P.S. Czy to pigwowiec tak ślicznie kwietnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to pigwowiec, ale to zdjęcia sprzed kilku dni, teraz po kwiatkach nie ma śladu, a były śliczne :)

      Usuń
  5. Ula,
    takie ciasto i życzenia to cudny prezenet w dzisiejszym dniu!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach Ulu Twoje ciasta są takie piękne. Kacze jaja - no cóż, to nie jest najdostępniejszy składnik, ale czegóż się nie robi dla tak cudnie wyglądającej szarlotki. Udam się na poszukiwania na przekór przeciwnościom i niedostępności kaczych jaj w ogólnej sprzedaży :))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, jak Ja lubię takie szarlotki "z kratką"":)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotka wygląda smakowicie i ten pomysł z miętą fajny :))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. No kurcze, ale mi narobiłaś apetytu na szarlotkę :D Masz piękne kwiaty! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie takie proste przepisy...pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł z tą miętą:) a kocham ciacha z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. to ciasto , które nigdy się nie znudzi, przynajmniej mi :)
    pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały pomysł z dodatkiem mięty, dekoruję nią i owszem, ale do środka , to jest super akcent orzeźwiający i wzbogacajacy smak. Zapamiętam i może wreszcie więcej bedę to pyszne zielsko wykorzystywać, bo jest tak ekspansywne w ogrodzie,że zacznę w końcu je przerzedzać.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda pięknie. Na pewno też jest pyszny. ja niestety jestem słaba w ciastach, jedyne co mi dobrze wychodzi to blok czekoladowy. Szarlotka zawsze jest zbyt twarda.. nie mam serca do ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  15. choć nie przepadam za jabłkami poddanymi obróbce termicznej, to muszę przyznać, że Twojego jabłecznika chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...