czwartek, 2 listopada 2017

Kruche ciasto jabłkowo- dyniowe z pianką.



Składniki :


  • 5 żółtek
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 250 g margaryny Kasi, ewentualnie masło



Przygotowanie :
  1. Margarynę posiekać ze wszystkim składnikami
  2. 2/3 ciasta rozwałkować na spód natłuszczonej dużej formy, nakłuć i upiec na rumiano
  3. Upieczone ciasto posypać kaszą manną, rozłożyć usmażone jabłka
  4. Na wierzch rozłożyć ubite białka z cukrem pudrem i budyniem w proszku, a na to poskubać resztę ciasta
  5. Piec do zarumienia ciasta w temp. 180* C
Na piankę :
  • 5 białek
  • szklanka cukru pudru
  • 2 małe budynie bez cukru - razem 80 g
  • 1/2 szklanki oleju
Przygotowanie pianki:
  1. Do ubitych na pianę białek dodać cukier, ubić razem
  2. Dosypywać stopniowo budyń - miksować, a na koniec wlać strużką olej i ubić całość na sztywno.

Na farsz użyłam  60 dag przesmażonych jabłek i ok. 20 dag utartej dyni. Cukru dodałam tylko do lekkiej słodkości.
Ciasto piekłam w okrągłej foremce o średnicy 25 cm dlatego wyszło mi takie wysokie. Lepiej upiec w większej foremce i użyć trochę więcej przesmażonych jabłek. Ewentualnie można dodać dyni jak zrobiłam to ja.
Ciasto które poskubałam na wierzch leżało w lodówce tylko wtedy kiedy piekł się spód.
Gdyby była trudność podczas przesmażania jabłek tzn. byłyby ciągle rzadkie, to można dodać do jeszcze ciepłych, ale nie w czasie gotowania - łyżkę bułki tartej lub kaszy manny i dokładnie rozmieszać.

14 komentarzy:

  1. Mniam! Ależ bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega smacznie :) Zjadłabym kawałek do porannej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jeden zjadlby więcej niż kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto pięknie wygląda i wspaniale smakuje - mam taką pewność.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze mnie zastanawiało jak się robi tę piankę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasta z jabłkami są najlepsze , a najbardziej smakują właśnie jesienią. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię jabłecznik z pianką i dość często go piekę. Z dodatkiem dyni jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mamy jeszcze dynie własnej hodowli, więc trzeba spróbować. Piękne zdjęcia. Czy fotografia to Twoja druga pasja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fotografia jest od dawna moja pasją, może nawet większą niż gotowanie :)

      Usuń
  9. Tradycyjną szarlotkę z pianką jadłam i lubię, ale takiej wersji z dynią jeszcze nie próbowałam. Ciekawa jestem tego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O raju, co tu za wspaniałości u Ciebie! Prawdziwa owocowa pochwała jesieni :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...