Jeśli do smażenia przeznaczymy filety mrożone , niech to będzie mintaj lub morszczuk. Wybieramy filety niezbyt grube i by nie miały zbyt grubej glazury z wody. Wtedy powoli filety rozmrażamy i dopiero w takim stanie przeznaczamy do dalszej obróbki. Najlepszy w cieście piwnym jest dorsz :)
Składniki:
- 60-80 dag fileta z ryby
- szklanka mąki
- 2 małe jajka
- 3/4 szkl. jasnego piwa
- 2-3 ząbki obranego czosnku
- mała łyżeczka startego świeżego imbiru
- sok z 3/4 lub jednej cytryny
- carry,sól,pieprz oraz olej do smażenia
Przygotowanie:
- Filety opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem
- Sok z cytryny mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, carry, szczyptą soli ,pieprzu i startym imbirem
- Tak przyrządzoną marynatą smarujemy filety z ryby , przykrywamy w naczyniu i odstawiamy na 30 min. by naciągnęła aromatu
- Miksujemy razem piwo, mąkę , odrobiną carry i jajka - ma mieć konsystencję gęściejszą niż ciasto na naleśniki
- Ciasto pozostawiamy pod przykryciem na 30 min.
- Po tym czasie kroimy rybę w dzwonka zanurzamy w cieście i smażymy kolejno na głębokim oleju
- Smażymy z obydwu stron na rumiano , każdy kawałek po 4-5 min.
Pyszne są takie filety. Wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńMój małżonek byłby zachwycony :) Bardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuń