środa, 14 marca 2012

Filety rybne w cieście piwnym





Jeśli do smażenia przeznaczymy filety mrożone , niech to będzie mintaj lub morszczuk. Wybieramy filety niezbyt grube  i  by nie miały zbyt grubej glazury z wody. Wtedy  powoli filety  rozmrażamy i dopiero w takim stanie przeznaczamy do dalszej obróbki. Najlepszy w cieście piwnym jest dorsz :)

Składniki:

  • 60-80 dag fileta z ryby
  • szklanka mąki
  • 2 małe jajka
  • 3/4 szkl. jasnego piwa
  • 2-3 ząbki obranego czosnku
  • mała łyżeczka startego świeżego imbiru
  • sok z 3/4 lub jednej cytryny
  • carry,sól,pieprz oraz olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Filety opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem
  2. Sok z cytryny mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, carry, szczyptą soli ,pieprzu i startym imbirem 
  3. Tak przyrządzoną marynatą smarujemy filety z ryby , przykrywamy w naczyniu i odstawiamy na 30 min. by naciągnęła aromatu
  4. Miksujemy razem piwo, mąkę , odrobiną carry i jajka - ma mieć konsystencję gęściejszą niż ciasto na naleśniki
  5. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem na 30 min.
  6. Po tym czasie kroimy rybę w dzwonka zanurzamy w cieście i smażymy kolejno na głębokim oleju
  7. Smażymy z obydwu stron na rumiano , każdy kawałek po 4-5 min.
Ryba w takim cieście zyskuje zupełnie inny smak niż usmażona tradycyjnie. Mój mąż mówi ,że nawet mintaj smakuje jakoś inaczej ...nawet zwykła ryba zyskuje na szlachetności :)




3 komentarze:

  1. Pyszne są takie filety. Wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój małżonek byłby zachwycony :) Bardzo ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...