czwartek, 15 marca 2012

Sos do kurczaka - raczej pikantny




Składniki:
  • cebula, 5 -6 ząbków czosnku
  • koncentrat pomidorowy -1 łyżka
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • papryka ostra,
  •  sól ,cukier pieprz mielony
  • wino wytrawne -100 mil
  • wywar z rosołu -200 ml  
  • masło lub olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Na sklarowanym maśle podsmażamy pokrojoną bardzo drobno cebulę ( ja najczęściej smażę na oleju rzepakowym lub z pestek winogrona)
  2. Dodajemy posiekany drobno czosnek i mieszamy , aż się zeszkli
  3. Wtedy zalewamy rosołem - mieszamy
  4. Dodajemy białe wino i całość gotujemy ok. 5 min.
  5. Teraz dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy
  6. Doprawiamy do smaku solą ,chili, cukrem , pieprzem
  7. Jeszcze raz zagotowujemy mieszając ( jeśli  sos za rzadki ,dodać odrobinę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie i ponownie zagotować).
Gdy  jeszcze mamy czas i głód mocno nam nie doskwiera to sos można zmiksować. I polać nim ugotowane lub upieczone udka z kurczaka.Sos jest tez dobry do wędlin, ale warto znaleźć czas by  go zmiksować-smaczniejszy.Palce lizać  :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...