Składniki:
- cebula, 5 -6 ząbków czosnku
- koncentrat pomidorowy -1 łyżka
- musztarda - 1 łyżeczka
- papryka ostra,
- sól ,cukier pieprz mielony
- wino wytrawne -100 mil
- wywar z rosołu -200 ml
- masło lub olej do smażenia
Przygotowanie:
- Na sklarowanym maśle podsmażamy pokrojoną bardzo drobno cebulę ( ja najczęściej smażę na oleju rzepakowym lub z pestek winogrona)
- Dodajemy posiekany drobno czosnek i mieszamy , aż się zeszkli
- Wtedy zalewamy rosołem - mieszamy
- Dodajemy białe wino i całość gotujemy ok. 5 min.
- Teraz dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy
- Doprawiamy do smaku solą ,chili, cukrem , pieprzem
- Jeszcze raz zagotowujemy mieszając ( jeśli sos za rzadki ,dodać odrobinę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie i ponownie zagotować).
Gdy jeszcze mamy czas i głód mocno nam nie doskwiera to sos można zmiksować. I polać nim ugotowane lub upieczone udka z kurczaka.Sos jest tez dobry do wędlin, ale warto znaleźć czas by go zmiksować-smaczniejszy.Palce lizać :)
fajny, tym bardziej, że ostry :)
OdpowiedzUsuń