Składniki na foremkę o wymiarach 31,5 cm x 13 cm :
Zaczyn :
- 4 łyżki mąki pszennej chlebowej typ 650
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki letniej wody
Wymieszać, przykryć i pozostawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Mieszanka ziołowa do chleba :
po 1 łyżeczce suszonego:
- majeranku
- nasion kolendry
- kminku
- dzikiego czosnku
- tymianku
- czarnuszki
- oregano
oraz:
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Zalać wszystko połową szklanki ciepłej wody i odstawić na 20 minut.
Ciasto właściwe:
- 500 g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650)
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- zaczyn drożdżowy
- zalewa ziołowa
- około 1/2 szklanki wody
- Mąkę przesiać, następnie wymieszać ją z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą, wszystko wyrobić
- Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, raczej chodzi o dobre połączenie składników. Masa powinna być dosyć luźna, ale nie lejąca - jeśli jest zbyt zwarta, należy dolać więcej wody
- Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi
- Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (u mnie trwało to ok. 30 min.)
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 55-60 minut
- Jeśli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut
- Wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę, opukany w dno upieczony chleb powinien wydać głuchy odgłos
- Kroić po całkowitym wystudzeniu.
U mnie była trochę za mała foremka ( 26 x 12 cm) i dlatego chleb wyrósł bardzo wysoko.
przepis stąd
Chlebek z płatkami piekę, ale nigdy takiego ziołowego. zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Agness:)
Jaki pyszny! Aż chciałoby się go teraz zjeść.
OdpowiedzUsuńuściski wielkie
Kromka domowego chleba z masłem i jestem w swoim kulinarnym niebie:)
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam pieczywo z dodatkiem ziół:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda - aż ślinka leci.
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebuś :-)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyrósł :)
OdpowiedzUsuń