Składniki :
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- trochę mniej niż połowa szklanki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 4 duze jajka
- mogą być maliny, ja dałam mrożone jagody- 3 łyżki
Przygotowanie :
- Jajka utrzeć z cukrem
- Dodawać stopniowo mąkę, kakao i ucierać
- wlewać powoli olej i nadal ucierać
- Przełozyć utartą masę do natłuszczonej foremki
- Piec w temp. 180*C przez ok.40 min.
W oryginalnym przepisie ciasto upieczono z malinami. Następnym razem takie upiekę, ale ze jest sezon na jagody to dziś jest właśnie z nimi.
Można upiec w większej foremce, będzie wtedy bardziej owocowe, a mniej "ciastowe" :)
Ja polałam je sokiem z jagód.
przepisa stąd
Cudowne ,właśnie z jagodami lubię.
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią upiekę!
OdpowiedzUsuńczekolada z owocami zawsze dobrze się komponuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladowe ciasto z owocami i polewą czekoladową i bardzo często robię :) Ostatnio już kilka razy na przemian z wiśniami i jagodami, ale i z jabłkami pycha :) Mój ulubiony przepis jest trochę inny, z dodatkiem dżemu, dzięki temu jest niesamowicie wilgotne :) Ale i to wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWczoraj piekłam jagodzianki,które zniknęły błyskawicznie.Lubię mieć kawałek ciasta do kawusi w niedzielę bo wtedy wiadomo,ze niedziele i może ktoś wpadnie w odwiedziny więc skorzystam z przepisu chętnie.Do lasu parę kroków i jagódek dużo.Miłej niedzieli życzę.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!! Na pewno!
OdpowiedzUsuńmiłej niedzieli
Aż ochota mnie naszła na takie ciacho
OdpowiedzUsuńPyszne i ta polewa jagodowa :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda....
OdpowiedzUsuńSmaczne. Tylko, że tyle jagód co w przepisie to zdecydowanie za mało. Mi się rozpuscily jagody i ich nie czuć w ogóle :(
OdpowiedzUsuńMiałam akurat tyle jagód, ale można więcej:)
UsuńPrezentuje się nieziemsko! ;) przepis prościutki, więc może wypróbuję z innymi owocami? :)
OdpowiedzUsuń