wtorek, 26 lipca 2016

Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym



Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy 
  • puszka czerwonej fasolki
  • duży słoik pieczarek marynowanych 
  • 2 filety z kurczaka czyli jeden podwójny
  • 6 jajek 
  • 1 brokuł
  • sól, pieprz, papryka mielona ostra


Sos czosnkowy:


  • 3-4 łyżki majonezu 
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% 
  • 5 ząbków czosnku 
  • sól, pieprz



Przygotowanie :

  1. Brokuł gotujemy w posolonej wodzie, jajka również, tak samo filet z kurczaka,
  2. Fileta kroimy w kosteczkę, posypujemy ostrą papryką i smażymy, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, studzimy
  3. Na spód dużej miski dajemy fasolkę czerwoną, na nią pokrojone jajka, usmażony filet z kurczaka, na mięso dajemy połowę sosu czosnkowego, połowę brokuła, pokrojone i osączone pieczarki, kukurydzę, resztę sosu i na koniec drugą połowę brokuła. Wstawiamy na chwilę do lodówki :)
Z tych składników wychodzi spora miska sałatki ( na dużą imprezę w sam raz ), ale można zrobić z połowy składników.
Przed podaniem wszystko wymieszać, a wcześniej polać ewentualnie jeszcze majonezem z wierzchu.

przepis stąd

14 komentarzy:

  1. Mam nadzieję, że smakowała :-))) Pozdrawiam :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna sałatka,chętnie wypróbuję przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ochhhh... zrobię na pewno :) Sałatki wprost uwielbiam i gromadzę jak najwięcej przepisów, żeby robić często i różnorodnie :)) Wydaje się pyszna :)
    Pozdrawiam, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie sałatki. Wygląda przepysznie!!!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Super. Jutro wypróbuję na kolację, akurat mam w domu brokuły ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej jeszcze nie znam . Wypróbuję , bo wygląda super . Zresztą wszystkie sałatki są boskie. Pozdrawiam wakacyjnie .

    OdpowiedzUsuń
  7. Słateczka paluszki lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie sałatki u nas zawsze mają wzięcie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Piers ugotować a później jeszcze smażyć??

    OdpowiedzUsuń
  11. Krótko smażymy tak jak podano punkcie 2- przygotowanie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...