piątek, 14 października 2016

Ciasto kokosowe ze śliwkami



Połączenie śliwek z kokosem i cytryną to jedno z tych połączeń, które może trudno sobie razem wyobrazić, ale trzeba wypróbować, by przekonać się, że takie ciasto smakuje wybornie i szybko znika z talerza...

Ciasto polecam na najbliższy weekend, zróbcie je póki można jeszcze kupić świeże śliwki. 

W moim przypadku ciasto będzie małą pociechą dla znajomych którzy przeżywają małe komplikacje z ubezpieczeniem :(
Składają odwołanie od wyceny szkody i wiem, że ich sprawa potoczy się pomyślnie. Tego im życzę :)


Składniki:
  • 125 g masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 125 g greckiego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
  • 450 g śliwek wypestkowanych


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.


Przygotowanie :


  1. W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut.
  2.  Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt cytrynowy i zmiksować. 
  3. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe na zmianę z jogurtem greckim/kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników. 

Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki (można je ułożyć na wierzchu rozcięciami ku górze lub jak ja - powkładać bokiem w ciasto).

Piec w temperaturze 160- 180*C bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać.

Lukier kokosowy:


  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki likieru kokosowego
Mój lukier zrobiłam z 1/2 szklanki pudru i ok. 3 łyżek soku z cytryny. 
Ten lukier kokosowy wydał mi się za słodki.

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć łyżką do otrzymania gładkiego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - likieru kokosowego.

przepis z Moich Wypieków.

14 komentarzy:

  1. ale wygląda apetycznie, mniam !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie to wygląda! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliwek z kokosem nigdy nie łączyłam. Ciasto wygląda rewelacyjnie . Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie próbowałam jeszcze takiego połączenia, ale zapowiada się mega smakowicie! I to ciacho tak cudownie się prezentuje <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokos i śliwki? Nigdy nie próbowałam, ani nawet o takim nie myślałam. Ale coś mi mówi, że to pyszne zestawienie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie bardzo oryginalne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. W miare szybkie ciasto! Super bo to bardzo sobie cenie! Wyglada swietnie i na pewno cudownie smakuje! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię ciasta z owocami sezonowymi, a ze śliwkami szczególnie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...