poniedziałek, 11 września 2017

Czakalaka


Od kiedy moja Córka nie jada mięsa będą częściej pojawiać się tu przepisy wegeteriańskie lub nawet wegańskie. Zachęcam do korzystania z pomysłów które czerpie najczęściej z książki "Jadłonomia" lub z blogów które lansują takie jedzenie. Przepis jest właśnie z "Jadłonomii"- Marty Dymek.
Czakalaka to tania potrawka z Afryki południowej. O wyrazistym smaku i apetycznym wyglądzie :)

Skła
dniki :

  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek tj. ok. 3 cm imbiru
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona i zielona papryka
  • 1/4 główki białej, włoskiej lub pekińskiej kapusty ok. 250 g
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki przyprawy carry
  • 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • po 1/2 łyżeczki tymianku suszonego i białego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego
  • sól, 1/2 szklanki wody

Przygotowanie :

  1. Czosnek i imbir obrać i posiekać, a obraną cebulę pokroić w kostkę, tak samo paprykę. Marchewkę i kapustę zetrzeć na tarce
  2. W dużym garbku rozgrzać olej i dodać czosnek i imbir - smażyć 30 sek. dodać carry i smażyć dalsze 15 sek. Dorzucić cebulę, marchewkę oraz papryki i dokładnie zamieszać.
  3. Smażyć 2-4 min. i dodać kapustę, znowu zamieszać i dodać pozostałe składniki oprócz groszku- gotować ok. 30 min.pod przykryciem, jeśli trzeba dodać wodę
  4. Po tym czasie dodać groszek, zamieszać i gotowac ostatnie 2 min.
  5. Gorącą czakalakę podawać z ryżem lub kaszą. A można zabrać na zimno do pracy jako lunch.

15 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam tego dania, ale już sama nazwa mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda :) Na takie danie to ja bardzo chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, tylko imbir bym pominęła ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale !!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. W sierpniu byłam w RPA i po powrocie wielokrotnie chakalakę robiłam. Bardzo nam smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mrrr już widzę, że mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jako odmianę od mięsa lubię wszelkie przepisy bez i staram się by moje tygodnie były w połowie takie i takie. Chakalaka to pyszna propozycja! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię czasem zjeść coś bezmięsnego, fajna potrawa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja córka również przestała jeść mięso. Jest to trochę kłopotliwe.
    Zapewne u Ciebie znajdę jakies ciekawe przepisy.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie znałam takiego dania, a wygląda na smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja rodzina jest mięsożerna , ja niekoniecznie. Dzięki za przepis , wygląda apetycznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. O książce słyszałam i chętnie przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdrowo i kolorowo. Wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  14. u mnie wszyscy mięsożerni ale staram się wprowadzać do diety więcej dań bezmięsnych- trochę zdrowiej:)

    OdpowiedzUsuń
  15. No i świetnie, że będą wegetariańskie przepisy. Z bloga już mnie nie wygonisz.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...