sobota, 9 września 2017

Kruche ciasto ze śliwkami



                                Ciast ze śliwkami ciąg dalszy :)

Składniki :

  • 5 jaj
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • kostka margaryny tj.250 g , lepiej masła, ale w oryginalnym przepisie była margaryna Kasia
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • ok.1 kg śliwek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe, cytrynowe, waniliowe lub takie jak lubimy
  • bułka tarta



Przygotowanie :
  1. Do mąki dodać tłuszcz, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i wszystko razem połączyć i zagnieść na kulkę ( zagniatałam mokrą ręką w miseczce). Podzielić na 2 części, jedną włożyć do zamrażalnika( ta wkładana do zamrażalnika wg mnie powinna być mniejsza)
  2. Pozostawioną część rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej foremki, nakłuć widelcem, posypać cienko bułką tartą i rozłożyć pokrojone dość drobno śliwki
  3. Białka ubić na pianę, wtedy dodać na 2 razy szklankę cukru (tzn. wsypywać cukier po pół szklanki), gdy cukier już połączymy z pianą wtedy dosypujemy stopniowo budyń
  4. Pianę rozsmarowujemy na śliwkach i wyjmujemy schłodzoną lekko drugą część ciasta którą skubiemy na małe okruszki na wierzch ciasta tzn.układamy na pianę. Tak naprawdę to ciasto z zamrażalnika jest miękkie, ale takie ma być.
  5. Pieczemy ok. 45-50 min. w temp. 180*C

przepis dostałam od Ani W. -dziękuję:)
Ciasto piekłam w foremce o wymiarach 26 cm średnicy.
Jeśli upieczemy je w większej foremce będzie cieńsze, ale bardziej podzielne :)
I wtedy na pewno przyda się cały kilogram śliwek.
Uważam, ze gdy braknie świeżych owoców to np. z powidłami śliwkowymi też powinno być pyszne.

                 A wczoraj byłam na grzybobraniu:)



                                  Grzybów było niestety mało :(

15 komentarzy:

  1. Troszkę podobne do pleśniaka. Zapisuję do swoich notatek. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak pysznie wygląda to ciacho

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne ciasto :) Takie właśnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta ze śliwkami. Muszę w końcu wykorzystać ich potencjał, bo jak się będę tak zbierać, to zaraz znikną.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta kruche i ciasta ze śliwkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Poproszę duży kawałek, pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. W punkcie 3. napisałam - dosypujemy do ubitych białek z cukrem. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Ciasto ze sliwkami jak szarlotka zawsze na czasie i pyszne, ale z pianą jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kruche ze śliwkami, to idealny deser na ta porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto woła ze zdjęcia - zjedz mnie :) wygląda pysznie :) U nas grzybów jak na lekarstwo, podobnie... :) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  12. Szukałam właśnie takiego przepisu :D Jutro piekę ---> jak wyjdzie to pochwalę się na insta :>
    Obserwuję :*

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam śliwki więc na takie ciach piszę się od razu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...