Ciast ze śliwkami ciąg dalszy :)
Składniki :
- 5 jaj
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 5 łyżek cukru pudru
- kostka margaryny tj.250 g , lepiej masła, ale w oryginalnym przepisie była margaryna Kasia
- 1 szklanka cukru kryształu
- ok.1 kg śliwek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie śmietankowe, cytrynowe, waniliowe lub takie jak lubimy
- bułka tarta
Przygotowanie :
- Do mąki dodać tłuszcz, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i wszystko razem połączyć i zagnieść na kulkę ( zagniatałam mokrą ręką w miseczce). Podzielić na 2 części, jedną włożyć do zamrażalnika( ta wkładana do zamrażalnika wg mnie powinna być mniejsza)
- Pozostawioną część rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej foremki, nakłuć widelcem, posypać cienko bułką tartą i rozłożyć pokrojone dość drobno śliwki
- Białka ubić na pianę, wtedy dodać na 2 razy szklankę cukru (tzn. wsypywać cukier po pół szklanki), gdy cukier już połączymy z pianą wtedy dosypujemy stopniowo budyń
- Pianę rozsmarowujemy na śliwkach i wyjmujemy schłodzoną lekko drugą część ciasta którą skubiemy na małe okruszki na wierzch ciasta tzn.układamy na pianę. Tak naprawdę to ciasto z zamrażalnika jest miękkie, ale takie ma być.
- Pieczemy ok. 45-50 min. w temp. 180*C
przepis dostałam od Ani W. -dziękuję:)
Ciasto piekłam w foremce o wymiarach 26 cm średnicy.
Jeśli upieczemy je w większej foremce będzie cieńsze, ale bardziej podzielne :)
I wtedy na pewno przyda się cały kilogram śliwek.
Uważam, ze gdy braknie świeżych owoców to np. z powidłami śliwkowymi też powinno być pyszne.
A wczoraj byłam na grzybobraniu:)
Grzybów było niestety mało :(
Ciasto piekłam w foremce o wymiarach 26 cm średnicy.
Jeśli upieczemy je w większej foremce będzie cieńsze, ale bardziej podzielne :)
I wtedy na pewno przyda się cały kilogram śliwek.
Uważam, ze gdy braknie świeżych owoców to np. z powidłami śliwkowymi też powinno być pyszne.
A wczoraj byłam na grzybobraniu:)
Troszkę podobne do pleśniaka. Zapisuję do swoich notatek. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńNiesamowicie pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńjak pysznie wygląda to ciacho
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto :) Takie właśnie lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami. Muszę w końcu wykorzystać ich potencjał, bo jak się będę tak zbierać, to zaraz znikną.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta kruche i ciasta ze śliwkami :-)
OdpowiedzUsuńPoproszę duży kawałek, pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńa co robimy z budyniami
OdpowiedzUsuńW punkcie 3. napisałam - dosypujemy do ubitych białek z cukrem. Pozdrawiam :)
UsuńCiasto ze sliwkami jak szarlotka zawsze na czasie i pyszne, ale z pianą jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńKruche ze śliwkami, to idealny deser na ta porę roku :)
OdpowiedzUsuńCiasto woła ze zdjęcia - zjedz mnie :) wygląda pysznie :) U nas grzybów jak na lekarstwo, podobnie... :) Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńSzukałam właśnie takiego przepisu :D Jutro piekę ---> jak wyjdzie to pochwalę się na insta :>
OdpowiedzUsuńObserwuję :*
Uwielbiam śliwki więc na takie ciach piszę się od razu :)
OdpowiedzUsuń