poniedziałek, 30 października 2017

Wegańska zupa warzywna


Takie zupy lubię najbardziej, moi domownicy również.  Zmieniam tylko zestaw warzyw jakie używam do zup i ciągle mam nowe smaki :)


Składniki:

  • mały kalafior i taki sam brokuł
  • połowa małej białej kapusty
  • kilka ziemniaków
  • marchew, pietruszka, kawałek selera
  • malutki por, cebula
  • sól, pieprz czarny mielony, tymianek, estragon
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • ewentualnie suszone warzywa

Przygotowanie :
  1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i por obrać, kapustę poszatkować
  2. Do wody włożyć pokrojone ziemniaki, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, pokrojoną cebulę -gotować, następnie dołożyć pokrojony seler, umyty podzielony kalafior, brokuł, pokrojoną kapustę oraz mały kawałek pora- gotujemy
  3. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, krótko przesmażamy wpierw marchew na patelni z olejem i dokładamy do zupy, potem robimy to samo z pietruszką, dodajemy zioła- gotujemy do miękkości warzyw
  4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Już na talerzu posypujemy pokrojoną natką. 

Zupa wyszła mi naprawdę pyszna. Pewnie ze względu na to, że użyłam dużo świeżych warzyw.
Jeśli nie dysponujemy świeżą pietruszką, porem i selerem to warto wykorzystać gotowe suszone warzywa. Najtrudniej zastąpić świeżą marchew, bo to właśnie podczas jej krótkiego przesmażania wydobywa się do oleju pomarańczowy kolor który nadaje zupie piękną barwę.

13 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...