piątek, 10 listopada 2017

Wegańska soczewica w pomidorach


Czy u Was na półce w kuchni stoi passata pomidorowa
Taki żelazny zapas na wypadek gdyby naszła Was pilna potrzeba jej użycia?
Ja nie miałam słoiczka z passatą i dlatego do mojego dania musiała posłużyć puszka pomidorów :)


Składniki :

  • ok. 2 szklanek ugotowanej wcześniej zielonej soczewicy 
  • puszka pomidorów w kawałkach bez skórki
  • 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny mielony, suszona bazylia i majeranek
  • odrobina cukru
  • olej do smażenia


Przygotowanie :
  1. Ugotowaną soczewicę zmiksować
  2. Pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć na oleju
  3. Dodać do tego soczewicę, doprawić do smaku solą - smażyć chwilę razem
  4. Dołożyć pomidory, dokładnie wymieszać, dosmaczyć ziołami ewentualnie cukrem.

Moja soczewica smakowała wyśmienicie, podałam ją z makaronem i  utartą fioletową marchewkę skropioną cytryną i olejem.
Z tej ilości składników miałam obiad dla trzech osób.
A jeśli użyjecie gotowej passaty to danie będzie prostsze do przygotowania :)
Soczewice radzę namoczyć wieczorem, potem gotuje się szybko:)
Jeśli użyjemy soczewicy czerwonej to kolorystycznie będzie jeszcze ciekawiej.

10 komentarzy:

  1. pyszny obiadek :) moje klimaty :) passatę zarówno jak i pomidory w puszce mam zawsze :) podobnie zresztą z soczewicą suszoną, z tego zawsze da się pyszny obiad wyczarować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię taką soczewicę chociaż robię troszkę inaczej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł na wegańskie danie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda. Nie widziałam nigdy fioletowej marchewki. Czy smakuje jak tradycyjna?
    Passatę, pomidory całe i rozdrobnione w sosie mam swoje. Sporządzam od kiedy uprawiamy swoje pomidorki w ogrodzie. Bardzo wygodnie. Są zawsze pod ręką. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchewka była słodsza od tradycyjnej, ale to pewnie nie jest zasadą, że fioletowa musi zawsze taką być. Brudzi ręce i podobno podczas gotowania traci fioletową barwę.

      Usuń
  5. Fajne jedzonko! U mnie zawsze pod ręką domowy, bardzo gęsty przecier pomidorowy. Passaty używałam tylko raz:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z pewnością wypróbuję - jak wiele Twoich świetnych przepisów. Ściskam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...