Czy u Was na półce w kuchni stoi passata pomidorowa ?
Taki żelazny zapas na wypadek gdyby naszła Was pilna potrzeba jej użycia?
Ja nie miałam słoiczka z passatą i dlatego do mojego dania musiała posłużyć puszka pomidorów :)
Składniki :
- ok. 2 szklanek ugotowanej wcześniej zielonej soczewicy
- puszka pomidorów w kawałkach bez skórki
- 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny mielony, suszona bazylia i majeranek
- odrobina cukru
- olej do smażenia
Przygotowanie :
- Ugotowaną soczewicę zmiksować
- Pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć na oleju
- Dodać do tego soczewicę, doprawić do smaku solą - smażyć chwilę razem
- Dołożyć pomidory, dokładnie wymieszać, dosmaczyć ziołami ewentualnie cukrem.
Moja soczewica smakowała wyśmienicie, podałam ją z makaronem i utartą fioletową marchewkę skropioną cytryną i olejem.
Z tej ilości składników miałam obiad dla trzech osób.
A jeśli użyjecie gotowej passaty to danie będzie prostsze do przygotowania :)
Soczewice radzę namoczyć wieczorem, potem gotuje się szybko:)
Jeśli użyjemy soczewicy czerwonej to kolorystycznie będzie jeszcze ciekawiej.
pyszny obiadek :) moje klimaty :) passatę zarówno jak i pomidory w puszce mam zawsze :) podobnie zresztą z soczewicą suszoną, z tego zawsze da się pyszny obiad wyczarować :)
OdpowiedzUsuńLubię taką soczewicę chociaż robię troszkę inaczej ;)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na wegańskie danie !
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Nie widziałam nigdy fioletowej marchewki. Czy smakuje jak tradycyjna?
OdpowiedzUsuńPassatę, pomidory całe i rozdrobnione w sosie mam swoje. Sporządzam od kiedy uprawiamy swoje pomidorki w ogrodzie. Bardzo wygodnie. Są zawsze pod ręką. Pozdrawiam:):):)
Marchewka była słodsza od tradycyjnej, ale to pewnie nie jest zasadą, że fioletowa musi zawsze taką być. Brudzi ręce i podobno podczas gotowania traci fioletową barwę.
UsuńBardzo apetyczne danie :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńFajne jedzonko! U mnie zawsze pod ręką domowy, bardzo gęsty przecier pomidorowy. Passaty używałam tylko raz:)
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbuję - jak wiele Twoich świetnych przepisów. Ściskam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńSmakowity obiadek :D
OdpowiedzUsuń