poniedziałek, 5 listopada 2018

Wegetariańskie carry z cukinii


Składniki :

  • 3 młode cukinie
  • 2 cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • kostka bulionowa
  • łyżka carry, ja dałam mniej
  • łyżeczka kurkuma
  • sól, sok z połowy małej cytryny
  • łyżeczka miodu, u mnie duża łyżka
  • natka lub koperek


Przygotowanie :
  1. Na patelni z oliwa przesmażamy pokrojoną dość grubo cebulę
  2. Pokrojoną w dość grube plastry cukinie gotujemy w szerokim garnku na szklance wody z rozpuszczoną kostką bulionową
  3. Po ok. 5 min.gotowania cukinii ( uważamy by się nie rozpadła) dodajemy musztardę, miód sok i sól do smaku
  4. Gotujemy  jeszcze ok. 3 -5 min.
  5. Można dodać ok. pół szklanki śmietany i już nie gotować, wymieszać ostrożnie. Ja dodałam żółtko rozmieszane w łyżce wody i zagotowałam całość.

                                   Podałam z brązowym ryżem.
                 Sosik który się wytworzył był przepyszny, palce lizać:)

inspiracja stąd

5 komentarzy:

  1. "carry" czyli "curry" prawda? ;) Nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie proste i warzywne dania :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię cukinię w każdej postaci. Ten przepis jest super. Pozdrawiam Uleńko serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakże wiosennie wygląda Twoja potrawa! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukinię uwielbiam. Zapisuję przepis.
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...