wtorek, 19 lutego 2019

Boczek pieczony z jabłkiem i goździkami

Składniki :


  • Ok. 1 kg surowego boczku
  • kilka ziaren jałowca, goździków, sól, pieprz mielony, ziołowy
  • duże jabłko. kilka ząbków czosnku



Przygotowanie:
  1. Umyte, osuszone mięso naszpikować goździkami, czosnkiem, jałowcem i posypać pieprzem mielonym ziołowym i czarnym
  2. Zostawić na co najmniej 12 godz. w chłodnym miejscu w rękawie do pieczenia
  3. Następnego dnia polać mięso wodą (ok.20ml) w której rozpuścimy łyżkę soli, nakłuć widelcem
  4. Na wierzchu ułożyć pokrojone, obrany plastry jabłka
  5. Rękaw zamknąć klipsem, nakłuć w kilku miejscach i włożyć boczek do nagrzanego piekarnika (temp. 190-200*C), na 30 min. potem zmniejszyć temp.na ciut niższą na następne 30-40 min. (ten czas w moim piekarniku był ok, ale można sprawdzić patyczkiem, czy mięso miękkie)


          Moje mięso nie było zbyt słone, a na takim mi ostatnio zależy:)


8 komentarzy:

  1. Niestety nie dla mnie ten przepis ;( omijam szerokim łukiem boczek i tłuste mięsa, nawet gdy są tak smakowicie przyprawione jak Twoje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż by się tym na pewno zajadał.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, skosztowałabym <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Od jakiegoś czasu nie jem mięsa, ale dla boczku, kaczki i gęsi robię wyjątek. Czasem trzeba uzupełnić b12! Wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...