Zupę czosnkową w okresie wiosennym warto sobie ugotować.
Może podnieść naszą odporność :)
Składniki :
Może podnieść naszą odporność :)
Składniki :
- marchew
- duża główka czosnku
- kawałek selera
- 2 ziemniaki
- wywar z rosołu lub kostka rosołowa
- mała czerwona papryka
- koperek, liść laurowy, pieprz, majeranek, ostra mielona papryka, sól
Przygotowanie:
- Do ok. litra wody lub rosołu wrzucić liść laurowy, pokrojoną marchew, ziemniaki i selera- gotować ok 15 min. do lekkiej miękkości warzyw
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz czosnek, doprawić solą i przyprawami, jeśli zupy nie gotujemy na rosole to dodajemy na koniec połowę kostki rosołowej
- Posypujemy obficie koperkiem.
Zupę można posypać startym żółtym serem.
Nie mialam takiej zupy jeszcze :)
OdpowiedzUsuńfajna zupa z pewnością by mi posmakowała
OdpowiedzUsuń30 lat na karku, a jeszcze nigdy nie jadłam zupy czosnkowej xD
OdpowiedzUsuńTaki bulionik wygląda wspaniale, a jaki zdrowy! Pozdrawiam serdecznie! ;)
OdpowiedzUsuńO, świetny przepis.
OdpowiedzUsuńDzisiaj ugotuję.:)
Pozdrawiam Cię Urszulo.
Wszystko co z czosnkiem uwielbiam . Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖💖💖
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Daję czosnek do wielu zup, ale nigdy nie robiłam czosnkowej.
OdpowiedzUsuńZdrowa zupka :)
OdpowiedzUsuń