wtorek, 10 marca 2020

Zupa czosnkowa

Zupę czosnkową w okresie wiosennym warto sobie ugotować.
Może podnieść naszą odporność :)



Składniki :

  • marchew
  • duża główka czosnku
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • wywar z rosołu lub kostka rosołowa
  • mała czerwona papryka
  • koperek, liść laurowy, pieprz, majeranek, ostra mielona papryka, sól


Przygotowanie:
  • Do ok. litra wody lub rosołu wrzucić liść laurowy, pokrojoną marchew, ziemniaki i selera- gotować ok 15 min. do lekkiej miękkości warzyw
  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz czosnek, doprawić solą i przyprawami, jeśli zupy nie gotujemy na rosole to dodajemy na koniec połowę kostki rosołowej
  • Posypujemy obficie koperkiem.
             Zupę można posypać startym żółtym serem.

8 komentarzy:

  1. fajna zupa z pewnością by mi posmakowała

    OdpowiedzUsuń
  2. 30 lat na karku, a jeszcze nigdy nie jadłam zupy czosnkowej xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki bulionik wygląda wspaniale, a jaki zdrowy! Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, świetny przepis.
    Dzisiaj ugotuję.:)
    Pozdrawiam Cię Urszulo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko co z czosnkiem uwielbiam . Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖💖💖

    OdpowiedzUsuń
  6. Warto spróbować. Daję czosnek do wielu zup, ale nigdy nie robiłam czosnkowej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...