piątek, 5 czerwca 2020

Dwukolorowy placek


Składniki na masę czekoladową:


  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanka mąki
  • ewentualnie płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Masa twarogowa :

  • 250 g twarogu na sernik
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • budyń waniliowy lub śmietankowy


Przygotowanie:

  1. Masło i pokruszona czekoladę oraz cukier przełóż do rondelka i stop to na małym ogniu
  2. Do tej płynnej masy dołóż przesianą mąkę (ewentualnie połączoną z proszkiem), energicznie wymieszaj i wbij jajka, ponownie wymieszaj
  3. Wysmaruj foremkę o średnicy 20 cm i przełóż do niej połowę ciasta 
  4. Ser zmiksuj z jajkiem, cukrem i budyniem
  5. Na część przełożonego ciasta wyłóż masę serową, na wierzchu rozłóż resztę masy czekoladowej, wyrównaj
  6. Piecz ok. 30 min. w temp. 180*C
  7. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do wystudzenia.


Przepis znalazłam w Dobre Rady (marzec 2020)

Zaczęłam robić przetwory z truskawek. Polecam prosty przepis na truskawki w syropie:)

                     
                                          przepis znajdziecie tu.



7 komentarzy:

  1. Pycha ciasto i fajny sposób na truskawki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię jeść takie dwusmakowe ciasta, choć sama nigdy ich nie piekłam.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto bardzo ładnie wygląda i na pewno jest pyszne.
    U nas też zaczął się sezon na truskawkowe przetwory. Obowiązkowo musi być nalewka, która jest pyszna:)
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno bardzo smaczne musi być to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego podwójnego ciasta niestety nigdy nie piekłam. A i Mamie nie zawsze się udawało. Twoje jest piękne :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...