Składniki na masę czekoladową:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanka mąki
- ewentualnie płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa twarogowa :
- 250 g twarogu na sernik
- 1/3 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- budyń waniliowy lub śmietankowy
Przygotowanie:
- Masło i pokruszona czekoladę oraz cukier przełóż do rondelka i stop to na małym ogniu
- Do tej płynnej masy dołóż przesianą mąkę (ewentualnie połączoną z proszkiem), energicznie wymieszaj i wbij jajka, ponownie wymieszaj
- Wysmaruj foremkę o średnicy 20 cm i przełóż do niej połowę ciasta
- Ser zmiksuj z jajkiem, cukrem i budyniem
- Na część przełożonego ciasta wyłóż masę serową, na wierzchu rozłóż resztę masy czekoladowej, wyrównaj
- Piecz ok. 30 min. w temp. 180*C
- Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
Przepis znalazłam w Dobre Rady (marzec 2020)
Zaczęłam robić przetwory z truskawek. Polecam prosty przepis na truskawki w syropie:)
Zaczęłam robić przetwory z truskawek. Polecam prosty przepis na truskawki w syropie:)
przepis znajdziecie tu.
Pycha ciasto i fajny sposób na truskawki :D
OdpowiedzUsuńLubię jeść takie dwusmakowe ciasta, choć sama nigdy ich nie piekłam.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Ciasto bardzo ładnie wygląda i na pewno jest pyszne.
OdpowiedzUsuńU nas też zaczął się sezon na truskawkowe przetwory. Obowiązkowo musi być nalewka, która jest pyszna:)
Pozdrawiamy serdecznie:)
Podwójnie smacznie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo smaczne musi być to ciasto :)
OdpowiedzUsuńTakiego podwójnego ciasta niestety nigdy nie piekłam. A i Mamie nie zawsze się udawało. Twoje jest piękne :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na ciasto :)
OdpowiedzUsuń