piątek, 6 listopada 2020

Pieczeń z wątróbką

 Składniki :

  • 1,30 kg szynki z dzika
  • 50 dag wątróbki wieprzowej
  • 45 dag karkówki
  • 3 duże jajka
  • 2 duże cebule
  • 3 duże świeże grzyby
  • sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka mielona ostra
  • ok. 1/2 szklanki kaszy manny

Przygotowanie:
  1. Surowe mięso z dzika i karkówkę mielimy
  2. Umytą wątróbkę gotujemy z obraną cebulą, dokładamy również kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy, solimy ( gotowałam ok.15 min.)
  3. Rozdrobnione grzyby smażymy razem z pokrojoną cebulą, studzimy
  4. Po przestudzeniu mielimy wątróbkę oraz grzyby z cebulą
  5. Mieszamy wszystko razem
  6. Ubijamy jajka, dosypujemy kaszę mannę, mieszamy i dodajemy do masy mięsnej
  7. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, ja dodałam takie jak w przepisie
  8. Piekłam w foremce   25 x 11 cm ok. 1 godz. w temp.170 *C


Z podanej ilości wyszłyby mi pewnie 2 foremki pieczeni. 
Ja przełożyłam masę do 2 słoiczków i gotowałam je przez  2 kolejne dni po 1 godz.
Będzie na później...


                                                                     Smacznego.

                     A moja poziomka ciągle owocuje, jesień ją nie powstrzymała :)

5 komentarzy:

  1. Przepisuję recepturę , bo zawsze nam dziczyznę w zamrażarce. Poziomki pięknie jeszcze owocują. Miłego weekendu ❤️ ❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za wątróbką, ale ta pieczeń wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Zapisuję go do przepiśnika :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...