Składniki :
- 1,30 kg szynki z dzika
- 50 dag wątróbki wieprzowej
- 45 dag karkówki
- 3 duże jajka
- 2 duże cebule
- 3 duże świeże grzyby
- sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka mielona ostra
- ok. 1/2 szklanki kaszy manny
Przygotowanie:
- Surowe mięso z dzika i karkówkę mielimy
- Umytą wątróbkę gotujemy z obraną cebulą, dokładamy również kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy, solimy ( gotowałam ok.15 min.)
- Rozdrobnione grzyby smażymy razem z pokrojoną cebulą, studzimy
- Po przestudzeniu mielimy wątróbkę oraz grzyby z cebulą
- Mieszamy wszystko razem
- Ubijamy jajka, dosypujemy kaszę mannę, mieszamy i dodajemy do masy mięsnej
- Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, ja dodałam takie jak w przepisie
- Piekłam w foremce 25 x 11 cm ok. 1 godz. w temp.170 *C
Z podanej ilości wyszłyby mi pewnie 2 foremki pieczeni.
Ja przełożyłam masę do 2 słoiczków i gotowałam je przez 2 kolejne dni po 1 godz.
Będzie na później...
Smacznego.
A moja poziomka ciągle owocuje, jesień ją nie powstrzymała :)
Przepisuję recepturę , bo zawsze nam dziczyznę w zamrażarce. Poziomki pięknie jeszcze owocują. Miłego weekendu ❤️ ❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńgenialnie wygląda
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam takie pieczenie!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za wątróbką, ale ta pieczeń wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Zapisuję go do przepiśnika :)
OdpowiedzUsuń