wtorek, 18 maja 2021

Domowe cnocchi


Składniki :

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ( u mnie takie jakich używam na kopytka z dużą zawartością skrobi)
  • 1 małe jajko
  • ok.10 dag mąki typ 00
  • szczypta soli


Przygotowanie:
  1. Ugotowane ziemniaki zmielić, przełożyć na stolnicę, wbić jajko i dodać mąkę, odrobinę soli i wyrobić, tzn. dokładnie połączyć składniki tak jak na kopytka
  2. Ciasto owinąć w folię i włożyć na 30 min.do lodówki
  3. Po tym czasie podzielić na mniejsze kawałki i z każdego zrobić dość cienki wałeczek
  4. Pokroić, każdą kluskę docisną lekko widelcem umoczonym w mące ( inaczej widelec przyklei się do ciasta)
  5. Wrzucić na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować chwilę, wybrać łyżką cedzakową.

                           Ja podałam z karczkiem w sosie plus czerwone buraczki.


                                 A w moim ogrodzie pięknie; wiosennie i kolorowo. 








                                                 Czekam na dalsze kwitnienia...

6 komentarzy:

  1. Jak to zobaczyłam to od razu zgłodniałam. Zrobię takie kiedyś !

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię robić kluski. Te wyglądają bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Podobnie, jak kopytka i kluski śląskie :) Ja jestem kluskowa, mączna, makaronowa i takie przepisy cieszą moje oczy i moje kubki smakowe :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kopytka uwielbiam. Tak podane to aż ślinka cieknie . Piękny majowy ogród. Miłego weekendu 🌻🌻🌻🌻🌻💗

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie ładne ;) i piękne zdjęcia kwiatów

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...