sobota, 8 stycznia 2022

Biała kapusta z burakami w zalewie



Tę sałatkę zrobiłam podobnie jak . 
Zamiast marchewki i cebuli dodałam czerwone buraki i kiszony ogórek, a sałatka przybrała piękny kolor. No i smak niepowtarzalny, trzeba zrobić by się przekonać.


Składniki :
  • poszatkowana biała kapusta ok. 1 kg
  • 4 buraki
  • 1 kiszony ogórek
  • mała marchewka
  • sól do smaku u mnie płaska łyżka, mniej niż 1/3 szklanki cukru+ mniej niż 1/2 szklanki cukru do zalewy
  • ok. 1/2 szklanki octu, 1 niepełna szklanka oleju


Przygotowanie:
  1. Poszatkowana kapustę zasypać w misce ok. 1/3 szklanki cukru, wymieszać, wygnieść lekko rękoma  i pozostawić na 2 godziny
  2. Po tym czasie ugotować zalewę z oleju, soli i mniej niż połową szklanki cukru
  3. Zalać tym zmacerowaną już lekko kapustę, wymieszać dokładnie i gorącą wkładać do czystych słoików, zamykać dekielkami- nie gotować
  4. Wynieść w chłodne miejsce, a do lodówki wkładać na drugi dzień po wystudzeniu
  5. W chłodzie przechowywałam ok. 2 tygodni. 


Polecam przyrządzić kilka słoików.  Najlepsza na 2-3 dzień.
Sałatka naprawdę smaczna i można zrobić na zapas. Kiedy potrzebna przynosimy słoiki z piwnicy lub wyjmujemy z lodówki i już jest gotowa:)
Trzymać słoiki na zimnym balkonie w temp.minusowej nie będzie  dobrym pomysłem.

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga: truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor, wygląda bardzo smacznie.
    Szczęśliwego Nowego Roku 2022!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna, też taką robię do słoików.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...