Strony

piątek, 11 lipca 2025

Chleb na zakwasie - przepis wg Oleny

 Dokładny przepis - film znajdziecie tu

Składniki :

  • 350 g wody
  • 200 g zakwasu pszennego
  • 550 g mąki chlebowej typ 750
  • 12-15 g soli nie jodowanej- dopiero na etapie późniejszym


Przygotowanie;
  1. W/w składniki wymieszać hakami robota ok.2 min na niskich obrotach 
  2. Pozostawić po wymieszaniu przykryte folią na 30 min.
  3. Po tym czasie dodajemy sól i mieszamy wpierw na niskich obrotach ( 2 min.), a potem przez ok.5-7 min. na obrotach wyższych
  4. Przełożyć ciasto mokrymi rękoma do  pojemnika z przykryciem na 30 min.
  5. Po tym czasie składamy je w pojemniku ciągnąc ciasto do góry z zakładać je mokrymi rękoma na siebie
  6. Formujemy z ciasta kulkę obracając ciasto w rękach i pozostawiamy ponownie na 1 godzinę w pojemniku z przykryciem
  7. Po godzinie rozciągamy ciasto podnosząc je do góry i zwijamy pod ciasto (mokrymi rękoma)
  8. Zwijamy ciasto w kulkę i pozostawiamy w pojemniczku pod przykryciem na 1 godzinę
  9. Po godzinie posypujemy blat mąkę bez glutynową i zwijamy ciasto poprzez rozciąganie i nakładanie na siebie, toczymy kulkę, przykrywamy ściereczką na 15 min
  10. W tym czasie szykujemy koszyczek ze ściereczką posypany mąką ryżową
  11. Po 15 min. wyjmujemy ciasto z pojemnika rozpłaszczamy je dłońmi w kwadrat i składamy tak by ostatecznie uformować zgrabny wałeczek
  12. Przełożyć do koszyczka i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny by urosło
  13. Do zimnego piekarnika wstawiamy naczynie z pokrywką do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 240 *C 
  14. Gdy piekarnik osiągnie temperaturą wkładamy ostrożnie na papierze do pieczenia ciasto chlebowe wyjęte z koszyczka, można naciąć z wierzchu ostrą żyletką
  15. Przykrywamy pokrywką i pieczemy 5 min. zdejmujemy ostrożnie pokrywkę i ponownie nacinamy ciasto z wierzchu, przykrywamy i pieczemy pod pokrywką przez 20 min.
  16. Po 20 min. zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb przez następne 20 min.

 Zaczyniony chleb można wstawić na 12-14 godz. do lodówki i piec chlebek dopiero nazajutrz.

4 komentarze:

  1. Super chlebek. Pozdrawiam serdecznie ♥️

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku,aż pachnie przez ekran a do tego smalczyk swojski, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest wysoki i ma fajne dziury - dla niektórych to nie jest zaleta, ale ja właśnie taki lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu powinien mieć jeszcze większe dziury, może następnym razem będzie bardziej udany. Mój zakwas był troche za młody....Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń