Jest przy nich trochę pracy , ale myślę, że warto spróbować je choć raz zrobić , by przekonać się, że" nie taki diabeł straszny"...Z czasem lepienie będzie coraz zgrabniejsze. A jeśli wyjdą nawet trochę nieudane to i tak pewnie smaczniejsze od tych ze sklepu :) Ja okrągłe plastry z ciasta wykrawam specjalnym przyrządem , warto go sobie kupić , bo wydatek niewielki , a bardzo się przydaje.
- Składniki na CIASTO:
- 40 dag mąki
- 50 ml. dobrze ciepłej wody , a właściwie tyle by zarobić ciasto jak na kluski, ale trochę luźniejsze ( dużo zależy od mąki)
- 50 ml. oleju , sól
Przygotowanie ciasta na pierogi:
- Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę
- Dolewamy do niej olej mieszamy, dajemy 2 płaskie łyżeczki soli
- Wlewamy stopniowo szklankę ciepłej wody i ciągle mieszamy nożem
- Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami
- Ciągle podsypujemy mąką, by nie przywarło do stolnicy
- Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy
- Wałkujemy cienkie okrągłe placki z których będziemy wykrawać małe okrągłe placuszki na pierogi
- Samo lepienie pierogów wygląda jak na zdjęciu ( przyrządem wykrawam placuszek, kładę go na wierzchu i sklejam zaciskając ), ale można robić to także bez tego"zlepiacza"
FARSZ do pierogów :
- 40 dag białego sera -niekwaśnego
- 1 całe jajko , 1 żółtko
- pieprz ziołowy, cukier
- ewentualnie śmietana , gdy ser będzie ciągle za suchy
Przygotowanie:
- Ser mielimy , a można go rozetrzeć dobrze w miseczce z jajkami , cukrem i pieprzem
- Ja nakładam ( na plaster wyciętego z mojej foremki ciasta) płaską łyżeczkę sera
- Do gotującej , posolonej wody wrzucamy ostrożnie kolejno pierogi ( można do wody dodać 2 łyżki oleju)
- Gotujemy około 3- 4 min. , aż wszystkie spłyną na wierzch
- Wyjmujemy łyżką cedzakową
- A konsumować możemy na słodko , polane np. śmietaną z owocami
- Z tej ilości składników wyszło mi 38 pierogów, te których dziś nie zjemy odsmażę jutro , też będą wspaniałe :)
Pierogi uwielbiam i robiłam je nie jeden raz, i nie dwa...
OdpowiedzUsuńPotwierdzam,że należy je zrobić samemu by docenić.
Pozdrawiam Cię!