Pewnie większość z Was pomyśli :" to ciasto nie dla mnie " ale radzę spróbować. Ja prawie nie wyrabiam tego ciasta, robię je dość ekspresowo i zawsze się udaje. No, może przez ten czas jaki go piekę to nie udał się ze 3 razy...:( Do odważnych świat należy :)
Składniki:
- niepełne 3 szklanki mąki pszennej
- 4 duże lub 5 małych jaj ( potrzebne żółtka i jedno całe)
- mleko
- 5 dag drożdży
- 10-15 dag tłuszczu rozpuszczonego -najlepiej masła
- 2 łyżki tłuszczu na kruszonkę
- 5 łyżek cukru
- ewentualnie dodać bakalie
Przygotowanie:
- Do metalowej miseczki wsypuję cukier i wbijam jajka
- Ustawiam sobie tę miseczkę na garnku w którym gotuje się powoli woda ( na kuchence)
- I energicznie ubijam całość trzepaczką
- Musi się rozpuścić cukier i gdy masa będzie puszysta -wtedy zdjąć miseczkę z garnka ( uważać, by masa jajeczna się nie zagotowała i w odpowiednim momencie zdjąć miskę na ściereczkę )
- Dalej ubijać, dodawać stopniowo mąkę, wrabiać już łyżką drewnianą
- Drożdże kruszę w garnuszku, wsypuję odrobinę mąki i łyżeczkę cukru Dolewam letniego ! mleka mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia-może stać na kaloryferze :)
- Gdy wrobię już mąkę wlewam drożdże ( gdy już podrosną) -wyrabiam, aż wszystko się połączy
- Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać letniego mleka ( nie więcej niż 1/3 szklanki)
- Na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz
- Całość jeszcze raz wyrobić łyżką drewnianą
- Zrobić kruszonkę.Ciasto przełożyć do formy ( jest to porcja na prodiż i ja w nim najczęściej to ciasto piekę)
- Posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, by urosło.Ciasto drożdżowe nie lubi gdy się gwałtownie nim porusza.
- Moje piecze się w prodiżu ok. 30-35 min. Ale w całym domu pachnie trochę dłużej...
Przepis na kruszonkę:
- 1/2 kostki masła roślinnego miękkiego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
Wszystko połączyć i wyrabiać tak by powstały okruszki :)
Nie jest to może wersja placka wykwintna, ale ciasto z masłem i ciepłym mlekiem, rewelacja.
Jeśli zostanie nam kruszonki, to zamrozimy na posypanie ciasta, które za jakiś czas znów upieczemy :)
Ciasto piekłam w prodiżu.Jeśli zostanie nam kruszonki, to zamrozimy na posypanie ciasta, które za jakiś czas znów upieczemy :)
To ciasto absolutnie jak najbardziej dla mnie :D Uwielbiam takie drożdżaki!
OdpowiedzUsuńTo bardzo się ciesze ,życzę powodzenia w pieczeniu :) Bo ten przepis na prawdę jest łatwy i szybki !
OdpowiedzUsuńRzadko robię coś drożdżowego, muszę to nadrobić! Pycha:)
OdpowiedzUsuńCiasto pycha a kruszonka wyśmienita-proporcje idealne..b.dziękuję.
OdpowiedzUsuńchce zapytać czy pieczenie w prodzizu który grzeje góra dół.
OdpowiedzUsuńTak, taki mam prodiż z opcją grzania góra-dół.
Usuń