Składniki:
- 4-5 ząbków czosnku
- 20- 30 dag pieczarek
- olej ,sól ,pieprz
- śmietana
- 10 -15 dag żółtego sera
Przygotowanie:
- Obrany czosnek pokroić drobno i zeszklić na oleju
- Pieczarki pokroić i dodać do czosnku
- Smażyć tyle, by czosnek się nie przypalił , a pieczarki straciły surowość
- Dodać sól do smaku, pieprz i 2 łyżki słodkiej śmietany-zamieszać i chwilę pogotować
- Jest to sos pasujący do makaronów, zatem jeśli mamy ugotowany makaron-włóżmy go prosto do sosu
- Wymieszajmy i posypmy starym serem
- Trzymamy na ogniu tak długo , aż ser się rozpuści i zacznie się ciągnąć- ciągle mieszając
- Wyłóżmy na talerz i...smacznego!
Pyszny sosik. Myślałam ze nic juz nie mam na obiad, ale przypomniało mi się o tej stronie ! I okazało się ze mogę sobie zrobić całkiem fajne danie :
OdpowiedzUsuńMakaron w sosie pieczarkowo - śmietankowym
(Przepisy są genialne Ciociu !! )
Obiad wyszedł rewelacyjnie . Polecam każdemu !
Justyna ;)
Z tego co czytam , to rzeczywiście Justyna zrobiłaś ten sos.Cieszę się ,że choć na odległość ,ale mogłam pomóc zrobić szybki obiad :) Zaglądaj tu częściej , a na pewno znajdziesz coś na studencką kieszeń i smak :) :)
OdpowiedzUsuńOczywiście że będę zaglądać ;) Przepisy sa rewelacyjne (proste i smaczne ), a ja jako przyszły technolog żywności lubię też czasami posiedzieć w kuchni ;)
UsuńPozdrawiam ;):)