Strony

środa, 8 sierpnia 2012

Bigos z młodej kapusty





Bigos kojarzy sie nam zawsze z gotowaniem kapusty kiszonej. Ten mój będzie z kapusty
świeżej :)
Składniki :

  • główka białej kapusty
  • około 20 dag kiełbasy i tyle samo ugotowanego wcześniej mięsa np. drobiowego lub wieprzowego( może być z rosołu )
  • cebula i 2 - 3 łyżki smalcu
  • marchew
  • sól , pieprz prawdziwy mielony i ziarnisty 
  • majeranek , cząber , pieprz cayenne  
  • 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego , ocet jabłkowy

Przygotowanie :
  1. Jeśli nie mamy żadnego mięsa wcześniej ugotowanego to ugotujmy kawałek do miękkości , może być mięso z kością ( wodę lekko posolić i dodać pieprz w ziarnkach 2 - 3 ) , ja dodaje do takiego wywaru jeszcze pokrojoną marchew
  2. Kapustę pokroić drobno i umyć stopniowo na sicie
  3. Przełożyć do garnka , zalać wodą i obgotować tzn. gotować tylko tyle , by kapusta straciła twardość , a głównie chodzi o to by pozbawić ją ewentualnych substancji obcych jakie mogą być w młodej kapuście - tyle możemy dla siebie zrobić :)
  4. Odlać wodę z kapusty i przełożyć ja do garnka w którym gotowaliśmy mięso ( albo po prostu zalać ją świeża wodą , może być  gotowana ) z marchewką - mięso ugotowane wyjąć i drobno pokroić
  5. Dodajemy do kapusty pieprz w ziarnkach , sól , liść laurowy i gotujemy  ( mieszamy całość ), ale tylko tyle by kapusta wydobyła swoje smaki , a nie rozgotowała się
  6. Obraną cebulę kroimy drobno i przesmażamy na smalcu , z kiełbasą robimy to samo
  7. Dokładamy do bigosu cebulę i mięsa , mieszamy i doprawiamy wpierw ziołami , solą ( jeśli tego kapusta jeszcze wymaga ) , dajemy koncentrat i dokładnie wszystko mieszamy
  8. Jeśli lubimy kapustę ostrzejszą spróbujmy dodać 2 łyżki octu jabłkowego ( ale z tym ostrożnie ) , jeśli przesadzimy uratujemy bigos dodając cukier 
  9. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy , by potrawa przeszła wszystkimi składnikami i nabrała smacznych aromatów :)
  10. Taka kapusta - bigos może być samodzielnym daniem .



2 komentarze:

  1. z chęcią bym zjadała, niestety u mojego Męża temat kapusty jest od jakiegoś czasu na indeksie, więc może mi tylko ślinka pocieknąć:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń