Bigos kojarzy sie nam zawsze z gotowaniem kapusty kiszonej. Ten mój będzie z kapusty
świeżej :)
Składniki :
- główka białej kapusty
- około 20 dag kiełbasy i tyle samo ugotowanego wcześniej mięsa np. drobiowego lub wieprzowego( może być z rosołu )
- cebula i 2 - 3 łyżki smalcu
- marchew
- sól , pieprz prawdziwy mielony i ziarnisty
- majeranek , cząber , pieprz cayenne
- 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego , ocet jabłkowy
Przygotowanie :
- Jeśli nie mamy żadnego mięsa wcześniej ugotowanego to ugotujmy kawałek do miękkości , może być mięso z kością ( wodę lekko posolić i dodać pieprz w ziarnkach 2 - 3 ) , ja dodaje do takiego wywaru jeszcze pokrojoną marchew
- Kapustę pokroić drobno i umyć stopniowo na sicie
- Przełożyć do garnka , zalać wodą i obgotować tzn. gotować tylko tyle , by kapusta straciła twardość , a głównie chodzi o to by pozbawić ją ewentualnych substancji obcych jakie mogą być w młodej kapuście - tyle możemy dla siebie zrobić :)
- Odlać wodę z kapusty i przełożyć ja do garnka w którym gotowaliśmy mięso ( albo po prostu zalać ją świeża wodą , może być gotowana ) z marchewką - mięso ugotowane wyjąć i drobno pokroić
- Dodajemy do kapusty pieprz w ziarnkach , sól , liść laurowy i gotujemy ( mieszamy całość ), ale tylko tyle by kapusta wydobyła swoje smaki , a nie rozgotowała się
- Obraną cebulę kroimy drobno i przesmażamy na smalcu , z kiełbasą robimy to samo
- Dokładamy do bigosu cebulę i mięsa , mieszamy i doprawiamy wpierw ziołami , solą ( jeśli tego kapusta jeszcze wymaga ) , dajemy koncentrat i dokładnie wszystko mieszamy
- Jeśli lubimy kapustę ostrzejszą spróbujmy dodać 2 łyżki octu jabłkowego ( ale z tym ostrożnie ) , jeśli przesadzimy uratujemy bigos dodając cukier
- Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy , by potrawa przeszła wszystkimi składnikami i nabrała smacznych aromatów :)
- Taka kapusta - bigos może być samodzielnym daniem .
z chęcią bym zjadała, niestety u mojego Męża temat kapusty jest od jakiegoś czasu na indeksie, więc może mi tylko ślinka pocieknąć:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Szkoda , bo taki bigosik smaczny jest :)
Usuń