Składniki :
- groszek zielony, mrożony 450 g - ugotować w takiej ilości wody, by wyszło co najmniej 1,5 l zupy
- włoszczyzna , a jeszcze lepiej już ugotowany rosół
- sól, pieprz
- ewentualnie śmietana, groszek ptysiowy lub płatki migdałowe
Przygotowanie:
- Groszek ugotować do miękkości z małą marchewką, pietruszką, porem i selerem lub w rosole
- Po ugotowaniu włoszczyznę wyjąć, a jeśli w rosole to groszek zmiksować z nim
- Doprawić solą, pieprzem, z tej ilości groszku wyjdzie nam zupy dla 3 osób na ...2 dni:)
Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany.
Jeśli zupa to najlepiej zupa krem w kolorze soczystej zieleni :)
OdpowiedzUsuńkrem z groszku z groszkiem ptysiowym:) pychota!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie zupy:)
OdpowiedzUsuńIvko- masz racje w zupełności:)
UsuńAntenko-oj smaczniutka była ta zupka:)
Justyno- ja też lubię
Anulo- fakt, kolor wiosenny i zachęcający:)
Kolor obłędny:) Lubię takie szybkie zupki.
OdpowiedzUsuńCzęsto pojawia się u mnie w domu dokładnie taki jak na zdjęciach..przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńJa w tym sezonie wypróbuje tez taka zupę ze świezym groszkiem tez powinna być smaczna:)
UsuńPycha <3
OdpowiedzUsuńwww.testowanie-produktow.bloog.pl
Mniam, mniam. A próbowałaś może groszku ptysiowego z lidla. Jest bardzo wyrazisty, twardy, zupełnie inny niż ten groszek ptysiowy ze zdjęć, który dość szybko traci formę z kontakcie z mokrą zupą.
OdpowiedzUsuńMniam z pewnością spróbuję oczywiście bez śmietanki bo się odchudzam:) fajny kolor
OdpowiedzUsuńMuszę wreszcie zrobić taką zupę!
OdpowiedzUsuńKraino testowania- :)
UsuńJoanno- mój groszek ptysiowy kupuję w ...cukierniach na wagę:)
katino- ja jadam czasem i ze śmietanką:)
Nemi- polecam:)
Pyszna zupa!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zielone teraz, w maju.
Uwielbiam http://www.ermail.pl/klik/UXJUYmQ=
OdpowiedzUsuń