Można zrobić z podwójnej ilości składników i przechować na dzień następny, ewentualnie zaprosić na taki sos z makaronem przyjaciół, szybciej zniknie :)
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- puszka pomidorów bez skóry ok.400 g
- 4-5 łyżek oliwy
- 10 łyżek gęstego przecieru pomidorowego
- łyżeczka suszonego oregano, listek laurowy
- łyżka posiekanej świeżej bazylii
- pieprz mielony prawdziwy i ziołowy
- sól, cukier do smaku
- ewentualnie sok z cytryny
Przygotowanie:
- Obraną cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju (wpierw wkładamy cebulę)
- Dokładamy pomidory z puszki -mieszamy i gotujemy na "wolnym" ogniu
- Dokładamy ziołowe składniki , liść , koncentrat pomidorowy i gotujemy na bardzo małym ogniu
- Gotowanie trwa około 30 - 40 min. często mieszamy, nie dopuszczamy do przypalenia, sos powinien być gęsty
- Z ugotowanego sosu wyjąć listek , doprawić solą , (ewentualnie cytryną) i cukrem, zmiksować
- Przelać ( nadmiar ) do słoika i używać do makaronów , ale nie tylko, krokiety z mięsem polane sosem - palce lizać :) , nugetsy z kurczaka też świetnie smakują z tym sosem. Do pulpetów również znakomity.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Smacznego!
uśmiecham się na samą myśl. strasznie lubię taki makaron.
OdpowiedzUsuńJa też:)
UsuńMmm. Uwielbiam makarony. Na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis. ;)
OdpowiedzUsuńpowiem szczerze, że nie jadłam nigdy gryczanego makaronu
OdpowiedzUsuńPrzepis jest prosty, a smaczku dodaje jeszcze ten dla mnie niezwykły makaron:)
UsuńPyszne i proste. Zapraszam do mnie http://zapoznajsie.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń