Strony

sobota, 8 czerwca 2013

Makaron gryczany z sosem pomidorowym




Można zrobić z podwójnej ilości składników i przechować na dzień następny, ewentualnie zaprosić na taki sos z makaronem przyjaciół, szybciej zniknie :)

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • puszka pomidorów bez skóry ok.400 g
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 10 łyżek gęstego przecieru pomidorowego
  • łyżeczka suszonego oregano, listek laurowy
  • łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • pieprz mielony prawdziwy i ziołowy
  • sól, cukier do smaku
  • ewentualnie sok z cytryny
Przygotowanie:

  1. Obraną cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju (wpierw wkładamy cebulę)
  2. Dokładamy  pomidory z puszki -mieszamy i gotujemy na "wolnym" ogniu
  3. Dokładamy ziołowe składniki , liść , koncentrat pomidorowy i gotujemy na bardzo małym ogniu
  4. Gotowanie trwa około 30 - 40  min. często mieszamy, nie dopuszczamy do przypalenia, sos powinien być gęsty 
  5. Z ugotowanego sosu wyjąć listek , doprawić solą , (ewentualnie cytryną) i cukrem, zmiksować
  6. Przelać ( nadmiar ) do słoika i używać do makaronów , ale  nie tylko, krokiety z mięsem polane sosem - palce lizać :) , nugetsy z  kurczaka też świetnie smakują z tym sosem. Do pulpetów również znakomity.



  Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.                                    
  Smacznego!

6 komentarzy:

  1. uśmiecham się na samą myśl. strasznie lubię taki makaron.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm. Uwielbiam makarony. Na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. powiem szczerze, że nie jadłam nigdy gryczanego makaronu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest prosty, a smaczku dodaje jeszcze ten dla mnie niezwykły makaron:)

      Usuń
  4. Pyszne i proste. Zapraszam do mnie http://zapoznajsie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń