Składniki :
- 1 szklanka polenty czyli kaszki kukurydzianej
- 3 szklanki wody
- 4-6 łyżek oliwy
- 8 ząbków rozmarynu, kilka gałązek świeżego rozmarynu
- sól, pieprz, kruszone chili, ewentualnie świeże drobno pokrojone
Kaszkę sypie się stopniowo na wrząca posoloną wodę, by nie powstały grudki. Gotuje się powoli, nie ustając w mieszaniu. Dobrze byłoby to robić drewnianym kołkiem lub łyżką.
Przygotowanie:
- Solimy wodę w garnku i na wrzątek wsypujemy kaszę według powyższych wskazówek
- Zmniejszyć gaz i gotować powoli, mieszając, aż kaszka wchłonie wodę
- Na patelni zeszklić posiekany czosnek, dodać chili i pocięte igiełki rozmarynu
- Gdy kaszka zgęstnieje i zacznie odrywać się od ścianek garnka skończyć gotowanie
- Wylać polentę na płaski talerz, wyrównać powierzchnie mokrym nożem i pozwolić jej ostygnąć
- Można polać przesmażonymi ziołami i zjadać np. z rybą ( i zielona sałatą ), a można pokroić kaszkę w kostkę i usmażyć na gorącym tłuszczu, posypać czerwonym pieprzem i parmezanem.
Danie proste i dietetyczne :)
Inspiracja :"Wysokie obcasy" Nr.5 (712)
O tej porze roku może świetnie smakować z sosem owocowym np. jagodowym, wypróbuję na pewno :)
Może byc pyszne ;)!
OdpowiedzUsuńhttp://pooczwarka.blogspot.com/
...było pyszne :), a kaszka zdrowa jest.
UsuńNie znałam wcześniej takiego dania, więc tym chętniej wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńzachęcam i pozdrawiam :)
UsuńJakoś nigdy mi nie było po drodze z polentą:)
OdpowiedzUsuń...to może kiedyś trzeba spróbować :)
Usuńwygląda smacznie, ma ładny kolor:)
OdpowiedzUsuńTo kaszka kukurydziana ma taki piękny kolor :)
Usuńnigdy nie robiłam, ale wiele dobrego słyszałam, więc trzeba w końcu spróbować:)
OdpowiedzUsuńooo.. nigdy nie jadłam takiej kaszki-muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPodobno bardzo delikatna i smaczna ;)
Właśnie złożyłam mężowi zamówienie na to danie, bo wygląda mniamuśnie :)
OdpowiedzUsuń