Składniki :
- mąka żytnia 90 g
- mąka pszenna 370 g
- około 250 - 300 ml letniej wody
- suszonych drożdży1 płaska łyżeczka
- 5 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
- sól, cukier lub miód do smaku
- ziarno siemienia płaska łyżka
- łyżka oleju
Przygotowanie :
- Mąki zmieszać i przesiać przez sito
- Dodać drożdże , około 1 szklanki letniej wody , sól około 1 płaskiej łyżeczki , olej i wszystko dobrze wymieszać
- Konsystencja ciasta chlebowego musi być podobna do ciasta drożdżowego, ale bardziej ścisła
- Wyrabiamy masę energicznie łyżką drewnianą, dodajemy cukier, olej i ewentualnie wody, gdy ciasto jest jeszcze zbyt ścisłe
- Dodajemy siemię i osączone z oleju, pokrojone pomidory - wyrabiamy
- Po wyrobieniu masy chlebowej wyniosłam ciasto, ( przełożyłam do foremki i przykryłam ściereczką ) do ogrodu i postawiłam je na rozgrzanych kamieniach - urosło. Gdy słońce będzie słabsze to będę stawiać w ciepłym miejscu.
- Piekłam w automacie (program 12 ) przez godzinę. Bocheneczek miał 70 dag . Daniel pasjonuje się książkami, a to adres jego bloga : ksiazkimojswiat.blogspot.com .
z pomidorami? Ale bajer, musi fajnie smakować :) choć do dżemu chyba nie pasuje?
OdpowiedzUsuńBardziej na wytrawnie, prawda?
Super przepisy. Pyszności!
OdpowiedzUsuńkozafit.blogspot.com
Z wielką przyjemnością zjadałbym kromeczkę takiego chlebka:)
OdpowiedzUsuńmhm wyglada smakowicie! ;)
OdpowiedzUsuńrównież się przymierzam do wypieku z suszonymi pomidorami - bułeczek:D ale jakoś tak mi nie po drodze:P Chlebek wygląda znakomicie:)
OdpowiedzUsuńmmm wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńmusiał smakować wybornie :]
OdpowiedzUsuńMmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm musze zrobić mąż oszaleje z radości :)
OdpowiedzUsuńPyszny i piekny chlebek , uwielbiam z suszonymi pomidorami :-)
OdpowiedzUsuńkocham się w suszonych pomidorach, więc chlebek idealny dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńojejku, od kilku miesięcy piekę w każdy weekend chlebek pszenno-gryczany z różnymi dodatkami, ale pomidorów jeszcze nie dodawałam. Koniecznie spróbuję:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:-*
Zaciekawił mnie ten chlebek. Bardzo apetycznie wygląda. Zapisałam sobie przepis.
OdpowiedzUsuń