Strony

niedziela, 18 sierpnia 2013

Masło chrzanowe


        Sezon na świeży chrzan w pełni, dlatego proponuję zrobić masło z dodatkiem chrzanu właśnie :)




Składniki :
  • 125 g masła dobrej jakości 
  • 2 łyżki chrzanu - najlepiej takiego samemu startego i świeżego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • odrobina cukru i ewentualnie soli do smaku 
Przygotowanie;
  1. Masło wyjąć wcześniej z lodówki by było miękkie 
  2. Chrzan utrzeć (nadmiar przechować w słoiczku i przyrządzić go wg. przepisu na chrzan tarty)
  3. Do sporego naczynia przełożyć masło, dodać chrzan, cukier i sok - zmiksować, doprawić do smaku  ewentualnie solą - zmiksować ponownie
  4. Naczynie wstawić na chwilę do lodówki, a kiedy zacznie twardnieć uformować masło według swojej fantazji :)
Jedząc takie masełko (np. z pieczywem) ochraniamy nasz organizm przed infekcjami :)

8 komentarzy:

  1. świetny patent na pyszny dodatek do pieczywa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak właśnie, czasem wystarczy tylko to, no może dodałabym jeszcze jajeczko na miękko :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Masło chrzanowe o takim jeszcze nie słyszałam. Musi być smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny blog :) . spróbuję masła chrzanowego bo jeszcze nie jadłam.zapraszam można obserwować i komentować http://alex-faashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna alternatywa dla tradycyjnego - do grilla będzie idealne:-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi fajnie smakować, lubię chrzan w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  7. chrzanowego masła jeszcze nie robiłam, ciekawe!:)

    OdpowiedzUsuń