Sezon na świeży chrzan w pełni, dlatego proponuję zrobić masło z dodatkiem chrzanu właśnie :)
Składniki :
- 125 g masła dobrej jakości
- 2 łyżki chrzanu - najlepiej takiego samemu startego i świeżego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- odrobina cukru i ewentualnie soli do smaku
Przygotowanie;
- Masło wyjąć wcześniej z lodówki by było miękkie
- Chrzan utrzeć (nadmiar przechować w słoiczku i przyrządzić go wg. przepisu na chrzan tarty)
- Do sporego naczynia przełożyć masło, dodać chrzan, cukier i sok - zmiksować, doprawić do smaku ewentualnie solą - zmiksować ponownie
- Naczynie wstawić na chwilę do lodówki, a kiedy zacznie twardnieć uformować masło według swojej fantazji :)
Jedząc takie masełko (np. z pieczywem) ochraniamy nasz organizm przed infekcjami :)
świetny patent na pyszny dodatek do pieczywa ;)
OdpowiedzUsuńtak właśnie, czasem wystarczy tylko to, no może dodałabym jeszcze jajeczko na miękko :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Masło chrzanowe o takim jeszcze nie słyszałam. Musi być smaczne.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny blog :) . spróbuję masła chrzanowego bo jeszcze nie jadłam.zapraszam można obserwować i komentować http://alex-faashion.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńfajna alternatywa dla tradycyjnego - do grilla będzie idealne:-)))
OdpowiedzUsuńMusi fajnie smakować, lubię chrzan w kuchni!
OdpowiedzUsuńchrzanowego masła jeszcze nie robiłam, ciekawe!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam smakowe masła :)
OdpowiedzUsuń