Strony

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Chleb z mąką gryczaną





Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki żytniej 
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej- pszennej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 5 g suchych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki mleka w proszku
  • płaska rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • woda, siemię lniane i żurawina

Przygotowanie :
  1. Do miski wsypałam kolejno przesiane mąki
  2. Dodałam drożdże, cukier, sól, mleko w proszku i wszystko wymieszałam
  3. Dodałam masło, siemię, żurawinę i ponownie wymieszałam całość drewnianą łyżką
  4. Moja masa chlebowa była sucha, dodałam tyle letniej wody, by ciasto miało konsystencję jak na zdjęciu
  5. Całość wyrabiałam około 20 min., przełożyłam do natłuszczonej olejem foremki i pozostawiłam w cieple do wyrośnięcia
  6. Piekłam w automacie do chleba na 12 programie, 60 min.




15 komentarzy:

  1. Nic na świecie nie zastąpi smaku i zapachu domowego chleba.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. a mąka pełnoziarnista z czego ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Z mąki gryczanej robiłam tylko placuszki. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda ten chlebek! I ciekawe jak smakuje skoro jest z mąki gryczanej.
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. ładny i kształtny chlebek:) na pewno bardzo smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  6. na śniadanie taki świezy chleb to cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny chlebek, wart wypróbowania :)) muszę koniecznie go kiedyś upiec :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  8. piękny chlebek :) bardzo lubię domowe pieczywo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyrobiłem i upiekłem w automacie, zmodyfikowałem poprzez dodanie 300 ml wody (następnym razem będzie maślanka), 15 gr drożdży świeżych, 3 łyżeczki czubate żurawiny, 4 łyżeczki czubate słonecznika (zamiast siemienia), mocno mi spiekło gdyż ustawiłem na grande ale przy tej ilości składników wychodzi chleb 750 gr, jedna czubata łyżeczka cukry gdyż przy żurawinie wyjdzie i tak słodkawy (cukier tylko tyle aby ruszyły drożdże), pieczenie program 1 podstawowy. Chleb fajny, średnio ciężki, podpasował mi w smaku w związku z tym spodziewajcie się dalszych wpisów z modyfikacjami.

    OdpowiedzUsuń