Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki żytniej
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej- pszennej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 5 g suchych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki mleka w proszku
- płaska rozpuszczonego masła
- 3 łyżki brązowego cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soli
- woda, siemię lniane i żurawina
Przygotowanie :
- Do miski wsypałam kolejno przesiane mąki
- Dodałam drożdże, cukier, sól, mleko w proszku i wszystko wymieszałam
- Dodałam masło, siemię, żurawinę i ponownie wymieszałam całość drewnianą łyżką
- Moja masa chlebowa była sucha, dodałam tyle letniej wody, by ciasto miało konsystencję jak na zdjęciu
- Całość wyrabiałam około 20 min., przełożyłam do natłuszczonej olejem foremki i pozostawiłam w cieple do wyrośnięcia
- Piekłam w automacie do chleba na 12 programie, 60 min.
Nic na świecie nie zastąpi smaku i zapachu domowego chleba.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
a mąka pełnoziarnista z czego ?
OdpowiedzUsuńz pszenicy :)
UsuńSuper chlebek:)
OdpowiedzUsuńZ mąki gryczanej robiłam tylko placuszki. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda ten chlebek! I ciekawe jak smakuje skoro jest z mąki gryczanej.
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
ładny i kształtny chlebek:) na pewno bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuńświetny chlebuś:)
OdpowiedzUsuńSwojski chlebek pycha !
OdpowiedzUsuńna śniadanie taki świezy chleb to cudo:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :))
OdpowiedzUsuńFajny chlebek, wart wypróbowania :)) muszę koniecznie go kiedyś upiec :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Nie ma jak domowy chlebek...
OdpowiedzUsuńpiękny chlebek :) bardzo lubię domowe pieczywo!
OdpowiedzUsuńWyrobiłem i upiekłem w automacie, zmodyfikowałem poprzez dodanie 300 ml wody (następnym razem będzie maślanka), 15 gr drożdży świeżych, 3 łyżeczki czubate żurawiny, 4 łyżeczki czubate słonecznika (zamiast siemienia), mocno mi spiekło gdyż ustawiłem na grande ale przy tej ilości składników wychodzi chleb 750 gr, jedna czubata łyżeczka cukry gdyż przy żurawinie wyjdzie i tak słodkawy (cukier tylko tyle aby ruszyły drożdże), pieczenie program 1 podstawowy. Chleb fajny, średnio ciężki, podpasował mi w smaku w związku z tym spodziewajcie się dalszych wpisów z modyfikacjami.
OdpowiedzUsuń