Zdjęcia ciasta i przepis na jego wykonanie otrzymałam od Moniki.
Obiecałam zamieścić i czynię to z radością :)
Ciasto było bardzo smaczne, podobne do mojego marchewkowego, ale w szczegółach trochę inne.
Dlatego zamieszczam i ten sposób na słodkie " co nieco" do herbaty lub kawy porannej :)
Składniki :
- 35 dag mąki
- 40 dag startej marchwi
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody, tyle samo cynamonu lub przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia przesiewamy przez sito
- Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy do masy składniki sypkie - ucieramy
- Teraz dolewamy stopniowo olej oraz startą marchew - ucieramy
- Można dodać bakalie i ostrożnie wymieszać całość
- Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni C. przez około 50 min.
Watro tez zrobię polewę, która pięknie prezentuje się na ciemnym cieście :)
Składniki :
- około szklanki cukru pudru - jeśli dodamy więcej polewa będzie sztywniejsza
- 10 dag serka Philadelphia
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki połączyć mocno ucierając, posmarować ciasto z wierzchu
- Posypując dodatkowo bakaliami otrzymujemy nie tylko ciasto smaczne, ale i dekoracyjne :)
Mój mąz uwielbia to ciasto tylko ja je przekładam.
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne, chętnie zrobię z tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasto, uwielbiamy je całą rodziną, tylko nie znałam takiej polewy. Zdecydowanie do wykorzystania. Znacznie fajniejsza od zwykłego lukru
OdpowiedzUsuńJutro mam zamiar zrobić takie ciacho marchewkowe. Chyba skradnę Ci przepis na kremik ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego ciasta, więc należy je wypróbować, pysznie wygląda i po konsystencji widzę , że będzie przysmakiem dla mojego męża. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńmarchewkowe uwielbiam:D i zawsze obowiązkowo z orzechami:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam marchewkowego ciasta a wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam Uleńko ciasta więc się odważe na wypróbowanie takiego bo szczerze to z marchewką jakoś nie jadłam papappa znaczy porywam przepis buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:) podeślij kawałeczek do mojej kawki;)
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe piekę dość często, ale jeszcze nigdy nie robiłam takiej polewy jak Twoja. Chętnie wypróbuję bo wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńPiję popołudniową kawę i porcja Twojego ciasta byłaby jak najbardziej na miejscu.
OdpowiedzUsuńPyszne!
Muszę w końcu spróbować marchewkowego ciasta :D
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :) Ostatnio przepadam za marchewkowym :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Ciasto marchewkowe dobre na każdą porę:D
OdpowiedzUsuń