Strony

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Fasola z boczkiem



Składniki ;

  • 20 - 30 dag suchej fasoli
  • około 15 dag wędzonego boczku
  • 2-3 ząbki  czosnku
  • 1 duża cebula
  • olej
  • puszka krojonych pomidorów
  • łyżka keczupu i tyle samo koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano, majeranek, cukier
Przygotowanie :
  1. Fasolę namoczyć na noc, potem ugotować według przepisu wcześniej zamieszczonego w przepisie  "czerwona fasola w sosie na ostro"
  2. Cebulę pokroić drobno, czosnek również i przesmażyć razem do momentu, aż cebula się "zeszkli "
  3. Do ugotowanej fasoli przełożyć cebulę z czosnkiem, dołożyć pomidory, keczup i koncentrat 
  4. Doprawić do smaku cukrem, solą i ziołami
  5. Boczek pokroić i przesmażyć, dodać do fasoli.

20 komentarzy:

  1. Sama dzisiaj w domu, i jutro.. że też nie pomyślałam, fajny pomysł na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie danie jest w sam raz na zimne dni, porządny talerz gorącej fasolki nasyci i rozgrzeje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super. Ale dla mnie za dużo fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tłuste, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić :). Głodna się zrobiłam ;).

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak byłam mała to było jedne z moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zastąpię boczek czymś chudszym to zjem z apetytem.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To danie nie jest tłuste, boczek jest chudy. Właściwie to troszkę tłuszczyku nam nie zaszkodzi:)

      Usuń
  7. uwielbiam fasolkę <3

    OdpowiedzUsuń
  8. szybki obiadek!:)
    ps. gotowanie za głosowanie trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię ale nie jadłam cale wieki:)
    Pozdrawiam Agnieszka
    Potravel.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. mój chłopak oddałby życie za talerz tego smakołyku! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jk ja uwielbiam i fasole i boczek ale wątroba nie wytrzymuję ale wcinam ile się da póki mogę pa buziaczki Marii

    OdpowiedzUsuń
  12. Niestety nie przepadam za fasolą i boczkiem, ale wygląda bardzo fajnie :)

    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie się zajadamy :) Ale zamiast boczku dodałam kiełbaskę. Mniam, mniam :))))) Jak zwykle bardzo smaczny przepis, dziekuję :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastyczna potrawa. Musiałam zrobić jeszcze raz i w większej ilości :)))) Przepyszna i taka prosta, rzeczywiście prosta z prostymi składnikami... dla nas niemalże noworoczne odkrycie kulinarne :))))

      Usuń
    2. Cieszę się, że smakuje. A to jest rzeczywiście proste
      i pożywne danie, pozdrawiam :)

      Usuń