Składniki ;
- 20 - 30 dag suchej fasoli
- około 15 dag wędzonego boczku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- olej
- puszka krojonych pomidorów
- łyżka keczupu i tyle samo koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, oregano, majeranek, cukier
Przygotowanie :
- Fasolę namoczyć na noc, potem ugotować według przepisu wcześniej zamieszczonego w przepisie "czerwona fasola w sosie na ostro"
- Cebulę pokroić drobno, czosnek również i przesmażyć razem do momentu, aż cebula się "zeszkli "
- Do ugotowanej fasoli przełożyć cebulę z czosnkiem, dołożyć pomidory, keczup i koncentrat
- Doprawić do smaku cukrem, solą i ziołami
- Boczek pokroić i przesmażyć, dodać do fasoli.
Sama dzisiaj w domu, i jutro.. że też nie pomyślałam, fajny pomysł na obiadek :)
OdpowiedzUsuńtakie danie jest w sam raz na zimne dni, porządny talerz gorącej fasolki nasyci i rozgrzeje:)
OdpowiedzUsuńApetyczne połączenie!
OdpowiedzUsuńWygląda super. Ale dla mnie za dużo fasoli :)
OdpowiedzUsuńkonkretnie sycące danie:)
OdpowiedzUsuńprosta, ale boska:)!
OdpowiedzUsuńTłuste, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić :). Głodna się zrobiłam ;).
OdpowiedzUsuńJak byłam mała to było jedne z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuńJak zastąpię boczek czymś chudszym to zjem z apetytem.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
To danie nie jest tłuste, boczek jest chudy. Właściwie to troszkę tłuszczyku nam nie zaszkodzi:)
Usuńuwielbiam fasolkę <3
OdpowiedzUsuńszybki obiadek!:)
OdpowiedzUsuńps. gotowanie za głosowanie trwa:)
Lubię ale nie jadłam cale wieki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Agnieszka
Potravel.pl
ale pychotka!:)
OdpowiedzUsuńmój chłopak oddałby życie za talerz tego smakołyku! :D
OdpowiedzUsuńJk ja uwielbiam i fasole i boczek ale wątroba nie wytrzymuję ale wcinam ile się da póki mogę pa buziaczki Marii
OdpowiedzUsuńNiestety nie przepadam za fasolą i boczkiem, ale wygląda bardzo fajnie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Właśnie się zajadamy :) Ale zamiast boczku dodałam kiełbaskę. Mniam, mniam :))))) Jak zwykle bardzo smaczny przepis, dziekuję :))))
OdpowiedzUsuńFantastyczna potrawa. Musiałam zrobić jeszcze raz i w większej ilości :)))) Przepyszna i taka prosta, rzeczywiście prosta z prostymi składnikami... dla nas niemalże noworoczne odkrycie kulinarne :))))
UsuńCieszę się, że smakuje. A to jest rzeczywiście proste
Usuńi pożywne danie, pozdrawiam :)