Składniki :
- 6 słonych filetów śledziowych - wpierw wymoczonych w wodzie
- pół szklanki oleju
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 dag sparzonych rodzynek, po wymoczeniu powinny być bardzo miękkie
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Cebulę smażymy na oleju, aż stanie się szklista, dodajemy cukier, sok, koncentrat - mieszamy dokładnie i studzimy
- Dokładamy rodzynki - mieszamy całość dokładnie
- W słoju układamy pokrojone w dzwonka śledzie, przekładamy tak by były dokładanie zanurzone w przygotowanej zalewie pomidorowo- cebulowej.
Przepis dostałam od Renatki, ale widziałam już gdzieś na blogach pod nazwą "śledzi kaszubskich".
Jak zawał tak zwał, śledzie są naprawdę świetne w smaku, polecam :) Najlepsze na drugi dzień.
Mogą być świetną przystawką na wieczerzę wigilijną.
Mogą być świetną przystawką na wieczerzę wigilijną.
Ale bym je zjadła :) wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńApetyczne Uleńko ja już mam w słojach różne buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńTakie danie zawsze się sprawdza, pycha!
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła takiego śledzika, pyszniutki :)
OdpowiedzUsuńCo za wyczucie chwili - właśnie dziś przytaszczyłam do domu wiaderko śledzi i tak się zastanawiam jak je w tym roku przyrządzić. Ten przepis jest świetny jeżeli ktoś lubi śledzie na słodko. Ja oprócz rodzynek dodaję jeszcze żurawinę. Pycha! Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
idealne dla mojej mamy ;D
OdpowiedzUsuńA i ja bym się skusiła :)
mój mąż robi takie śledziki:) są pyszne!
OdpowiedzUsuńPyszny śledzik!
OdpowiedzUsuńU mnie też już się marynują...
Idealny na święta i nie tylko:)
OdpowiedzUsuńIdealna para: rybka+pomidorki:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz jadłam śledzia z rodzynkami gdy byłam w ciąży. Uwielbienie do niego pozostało mi do dziś :):):)
OdpowiedzUsuńŚlinianki zapracowały - przepis dobry:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie ! Pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuń