Ta pora roku nie sprzyja robieniu konfitur, ale z cytryn, czemu nie ?
Składniki :
- 600 g cytryn
- 600 g cukru
Przygotowanie :
- Cytryny umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, wszystkie pestki z owoców wyjąć
- Zagotować wodę z cukrem, do wrzącego syropu wrzucić plastry z cytryn
- Gotować na większym ogniu przez około 10 min, a potem zmniejszyć ogień i smażyć konfiturę około 1-2 godz ( nie zapominać mieszać )
- Moja konfitura do zagęszczenia potrzebowała 1 i 1/2 godz.
- Po ty czasie przełożyłam ją do czystych słoiczków, zamknęłam czystymi, suchymi dekielkami.
Do rogalików na śniadanie będzie idealna :)
Wg przepisu z "Dziadkowe nalewki, babcine przetwory" konfiturę należałoby jeszcze smażyć dnia następnego i dopiero wtedy przełożyć do wyparzonych słoiczków. Ale moja konfitura chyba długo nie postoi i nie zdąży się popsuć :)
NA CYTRYNY JEST TERAZ IDEALNY CZAS, sama się też przybieram robić
OdpowiedzUsuńMniam :)))
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię według twojego przepisu fasolkę u ciebie z boczkiem, u mnie będzie z kiełbaską. :)))
Wyglada smakowicie, no i na zimę jak znalazł do herbatki, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRozmarzyłam się na myśl o takim śniadanku :)
OdpowiedzUsuńWspaniały dodatek do herbatki czy ciacha :-)
OdpowiedzUsuńZ pewnością długo nie postoi, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMniam! I jaka zdrowa! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńudanego i smakowitego tygodnia:)
uWIELbiam konfitury z cytrynek <3
OdpowiedzUsuńDo herbaty - pyszność!
OdpowiedzUsuńJeszcze takiej nie robiłam ale już czuję jej pyszny smak...zapisuje przepis...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńPyszna z pewnością :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na taką konfiturę , wygląda obłędnie. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńOch mniam.. taka konfiturkę zrobię sobie z pomarańczy !
OdpowiedzUsuńWyobraź sobie, że ja właśnie smażyłam konfiturkę z truskawek :))) Ależ pachniało w całym domu , jakby już lato było :)
OdpowiedzUsuńTaka konfitura z cytryn na pewno jest przepyszna :)
do herbaty idealna! :)
OdpowiedzUsuńMoja Babcia zawsze taką robiła - doskonała! :D
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis na zimę!
OdpowiedzUsuń