Strony

sobota, 4 stycznia 2025

Pieczeń z dzika i karkówki

 


Składniki :

  • 900 g karkówki 
  • 500 g mięsa z dzika
  • 400 g surowego boczku
  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól, ostra papryka mielona, czosnek granulowany i 4 duże ząbki czosnku świeżego, majeranek, pieprz ziołowy.



Przygotowanie:
  1. Surowe mięsa zmielić, wątróbkę ugotować z marchewką i pietruszką , obraną cebulą, po ostudzeniu zmielić (warzywa też)
  2. Po zmieleniu wszystkie mięsa połączyć, dodać roztrzepane jajka i przyprawy, dokładnie wyrobić najlepiej ręką
  3. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piekłam ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 *C w foremce 20 x 20 cm
Moje uwagi :
  • Połączone składniki są dość suche, ja wlałam kilka łyżek wody
  • Ogólnie pieczeń jest chuda, jeśli ktoś lubimy takie mięsa, to jest dla niego :>)

4 komentarze:

  1. To musi być rarytas, jaka szkoda, że bardzo rzadko jemy dziczyznę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie,
    Wszystkiego co najlepsze, Urszulko w 2025 roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio miałam ochotę na pasztet taki ze sklepu ale po zobaczeniu składu i przeczytaniu o mięsie oddzielanym mechanicznie już mi przeszła ochota.. Podoba mi się Twój przepis, czy mogę zastąpić dziczyznę jakimś innym mięsem?

    OdpowiedzUsuń