Składniki :
- 900 g karkówki
- 500 g mięsa z dzika
- 400 g surowego boczku
- 500 g wątróbki wieprzowej
- 4 jajka
- 1 cebula
- pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól, ostra papryka mielona, czosnek granulowany i 4 duże ząbki czosnku świeżego, majeranek, pieprz ziołowy.
Przygotowanie:
- Surowe mięsa zmielić, wątróbkę ugotować z marchewką i pietruszką , obraną cebulą, po ostudzeniu zmielić (warzywa też)
- Po zmieleniu wszystkie mięsa połączyć, dodać roztrzepane jajka i przyprawy, dokładnie wyrobić najlepiej ręką
- Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piekłam ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 *C w foremce 20 x 20 cm
Moje uwagi :
- Połączone składniki są dość suche, ja wlałam kilka łyżek wody
- Ogólnie pieczeń jest chuda, jeśli ktoś lubimy takie mięsa, to jest dla niego :>)
To musi być rarytas, jaka szkoda, że bardzo rzadko jemy dziczyznę...
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie,
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najlepsze, Urszulko w 2025 roku!
Ostatnio miałam ochotę na pasztet taki ze sklepu ale po zobaczeniu składu i przeczytaniu o mięsie oddzielanym mechanicznie już mi przeszła ochota.. Podoba mi się Twój przepis, czy mogę zastąpić dziczyznę jakimś innym mięsem?
OdpowiedzUsuńMoże mogłoby być to mięso drobiowe.
Usuń