Nie jest to jeszcze pora na przerabianie ogórków , ale przepis umieszczam już teraz. Można się z nim zapoznać i wiedzieć co nam będzie potrzebne , jeśli będziemy już takowe przyrządzać .
Składniki :
- ogórki
- 1/2 szklanki octu 10 %
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki cukru - lubię dość słodkie
- nasiona kopru
- chrzan w korzeniu, ewentualnie po ząbku czosnku do słoika
- ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- nasiona kolendry
Przygotowanie:
- Ogórki dobrze umyć - na konserwowe najlepsze są małe , zgrabne ogórki
- Naszykować czyste słoje , litrowe lub mniejsze
- W garnku przygotować zalewę do ogórków wlewając odmierzoną wodę , ocet , sól i cukier
- Do słojów wkładać ogórki i do każdego po kawałku oczyszczonego chrzanu, po kilka ziaren pieprzu , po sporej szczypcie ziaren kolendry, 3 - 4 ziarna ziela oraz kopru ( najlepszy jest suchy kwiatostan )
- Gdy zalewa zawrze, zalewamy gorącą ułożone w słojach ogórki i zakręcamy mocno suchym dekielkiem, brzeg słojów zawsze wycieram do sucha
- Ustawiamy słoje w dużym garnku w której mamy wodę równie gorącą jak ta w słojach i gotujemy je, od momentu zawrzenia wody przez około 15 - 20 min. Dotyczy dużych słojów litrowych
- Uważamy, by następne słoje nie wkładać do wrzącej wody w garnku , bo mogą nam popękać.
takie ogórki zimą to skarb, wiem że są wszędzie dostępne ale te domowe są niezastąpione
OdpowiedzUsuńA i owszem , swoje są najpyszniejsze :)
UsuńA mi jakieś pomarszczone wyszły:( dlaczego?
OdpowiedzUsuńMyslę ,że za długo gotowane były .
OdpowiedzUsuńA może taka była ich uroda .
W przyszłym roku spróbuję krócej gotować :) dziękuję :)
OdpowiedzUsuńRonki może przez to, że ogórki powinno się przed włożeniem do słoików pomoczyć w wodzie jakiś czas. Ja tak robię i nigdy nie miałam pomarszczonych "kapci" ;)
OdpowiedzUsuńRobię podobne, ale bez chrzanu, za to z cebulką i marchewką ;)
OdpowiedzUsuńDodaje ktoś liść od winogron? Mój dziadek tak robił.
OdpowiedzUsuń