Pulpety to odmiana kotletów, ale tych nie smażymy, ale gotujemy.
Składniki :
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego , może być mieszane
- 1 cebula
- 3 - 4 łyżki bułki tartej , a jak akurat nie mamy to spróbujmy dodać kaszy manny ( ja czasem tak robię, gdy braknie mi bułki )
- 2 małe jajka, albo 1 duże
- 1 mała marchew
- sól, pieprz ziarnisty i mielony , pieprz ziołowy , majeranek, mielona papryka
Przygotowanie:
- Do zmielonego mięsa dodajemy pokrojoną na drobno cebule ( lepiej gdy wcześniej ją podsmażymy na patelni - przed dodaniem do mięsa przestudzić chwilę)
- Dosypujemy bułkę lub kaszę i dokładnie wyrabiamy ręką, by składniki dobrze się połączyły
- Wbijamy jajka - wyrabiamy
- Doprawiamy solą , pieprzem -wyrabiamy
- Dobrze jest po wyrobieniu masy na pulpety zostawić ją na chwilę w oczekiwaniu , by smaki się połączyły (10-15 min)
- Do płaskiego garnuszka wlewamy wody , tyle by pulpety po wrzuceniu pokryła woda i dodajemy pokrojoną drobno marchewkę
- Wyrobione mięso bierzemy dużą łyżką , przekładamy na mokre ręce i wyrabiamy zgrabne nieduże kulki
- Wkładamy stopniowo do GOTUJĄCEJ wody , którą posoliliśmy, dodaliśmy 2 liście laurowe i 2-3 ziarnka pieprzu czarnego
- Gdy pulpety pogotują się około 10 -15 min. należy dodać do nich przygotowaną mieszankę z której zrobimy sos
- A oto przepis na sos: do garnuszka o objętości 250 - 300 ml wlewamy do połowy zimnej wody, dodajemy 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego,1 sporą łyżkę mąki i wszystko dobrze mieszamy
- Wlewamy do gotujących pulpetów i dobrze mieszamy podczas wlewania , by nie zrobiła się nam "klucha"
- Chwilę gotujemy, mieszamy, dodajemy pieprzu mielonego czarnego i ziołowego, odrobinę potartego w palcach majeranku, jeśli trzeba soli i cukru
- Jeśli mamy jakiś keczup to możemy dodać łyżkę lub dwie, gdy lubimy sos ostrzejszy
Z pulpetami smakują ziemniaki, kopytka, ryż, makaron . A to tego zielona sałata, ćwikła, tarta marchewka, surówka z białej lub kiszonej kapusty. Wszystko zależy tu od nas i naszego poczucia smaku :)
Jeśli gotujemy pulpety w garnuszku tak małym, że wszystkie pulpety na raz nam się nie ugotują, to te które mamy ugotowane wyjmujemy na talerz, a dodajemy następne. Tak można postąpić ze wszystkimi, a sos ugotować po wyjęciu wszystkich pulpetów. Pulpety włożyć i pogotować chwilę gdy już mamy ugotowany, doprawiony sos .
Jeden z Czytelników zwrócił mi uwagę,że do takich pulpetów najlepszy jest sos z pomidorów świeżych lub z puszki. Zgadzam się. Jeśli zatem dysponujemy takimi pomidorami to zróbmy własnie z takich, ale gdy mamy pod ręką tylko koncentrat 30 % ( ja używam łowicki) to pozostańmy przy mojej propozycji :) W moim menu sosów jest tez SOS SALSA, który znakomicie powinien sprawdzić się z pulpetami.
Dla zasady podaję przepis na sos pomidorowy z książki kucharskiej Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska-tradycyjne potrawy"
Składniki: 8 dużych dojrzałych pomidorów -1 kg, duża cebula, duży ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, liść laurowy, sól i pieprz, płaska łyżeczka cukru, kopiasta łyżeczka przypraw : bazylia, tymianek, szałwia, oregano.
Przygotowanie: Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, odrzucając pestki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się lekko zrumieni (kolor słomkowy), dodajmy pomidory, liść, przyprawy. Gotujemy często mieszając przez 15 min. Gdy sos jest zbyt gęsty, rozprowadzamy kieliszkiem rosołu lub wywaru z jarzyn. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.(pieprzem, solą i cukrem) Sos można przetrzeć przez sito i dodać niewielką ilość śmietany, będzie miał nieco delikatniejszy smak i jaśniejszy kolor. SMACZNEGO !
Jeśli gotujemy pulpety w garnuszku tak małym, że wszystkie pulpety na raz nam się nie ugotują, to te które mamy ugotowane wyjmujemy na talerz, a dodajemy następne. Tak można postąpić ze wszystkimi, a sos ugotować po wyjęciu wszystkich pulpetów. Pulpety włożyć i pogotować chwilę gdy już mamy ugotowany, doprawiony sos .
Jeden z Czytelników zwrócił mi uwagę,że do takich pulpetów najlepszy jest sos z pomidorów świeżych lub z puszki. Zgadzam się. Jeśli zatem dysponujemy takimi pomidorami to zróbmy własnie z takich, ale gdy mamy pod ręką tylko koncentrat 30 % ( ja używam łowicki) to pozostańmy przy mojej propozycji :) W moim menu sosów jest tez SOS SALSA, który znakomicie powinien sprawdzić się z pulpetami.
Dla zasady podaję przepis na sos pomidorowy z książki kucharskiej Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska-tradycyjne potrawy"
Składniki: 8 dużych dojrzałych pomidorów -1 kg, duża cebula, duży ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, liść laurowy, sól i pieprz, płaska łyżeczka cukru, kopiasta łyżeczka przypraw : bazylia, tymianek, szałwia, oregano.
Przygotowanie: Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, odrzucając pestki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się lekko zrumieni (kolor słomkowy), dodajmy pomidory, liść, przyprawy. Gotujemy często mieszając przez 15 min. Gdy sos jest zbyt gęsty, rozprowadzamy kieliszkiem rosołu lub wywaru z jarzyn. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.(pieprzem, solą i cukrem) Sos można przetrzeć przez sito i dodać niewielką ilość śmietany, będzie miał nieco delikatniejszy smak i jaśniejszy kolor. SMACZNEGO !
smak z dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńTak , ja ale teraz robię często:)
UsuńRobiłam kilka dni temu - sosik wyszedł naprawdę pyszny. Do przepisu powróce jeszcze nie raz - dziękuję :)
OdpowiedzUsuńTo fajnie ,że wypróbowałaś . to jest naprawdę szybkie i smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Super!!!Smaczne i szybkie :)
OdpowiedzUsuńSzybkie,zgadza się:)
UsuńSuper!!!!Smaczne i szybkie
OdpowiedzUsuńnajlepsze, najszybsze poprostu pycha:)
OdpowiedzUsuń:) takie miały być, pozdrawiam!
Usuńnajlepsze, najszybsze poprostu pycha:)
OdpowiedzUsuńPiękne! Jako dietetyczna potrawa policzyłam kalorie i inne wartości odżywcze:
OdpowiedzUsuńhttp://www.udietetykow.pl/pulpety-drobiowe-domowej-roboty/
A to ciekawe, jak to wyszło? Ja raczej na co dzień nie mam potrzeby ich liczenia:)
Usuńpozdrawiam!
pycha :)
OdpowiedzUsuńTeż tak myslę:)
Usuńdziś bede robic na obiad z tego przepisu napewno bedzie pyszne
OdpowiedzUsuńdużo z tego przepisu wyjdzie pulpetów ? bo szukam dla 4 osób tak by każdy się najadł :D
OdpowiedzUsuńDla 4 osób proponuję podwoić ilość mięsa i dodać 3 średnie jajka, a bułki tyle by z mięsa łatwo po wyrobieniu toczyć pulpeciki.
UsuńWiem, że czepiam się. Ale na pewno nie 500 dag, a 50 dag. No chyba, że jest to przepis na 5 kg mięsa. (1 dag = 10 g, 1 kg = 100 dag = 1000 g)
OdpowiedzUsuńDzięki, to "czeski błąd", poprawiony, pozdrawiam:)
UsuńTo jest coś co koniecznie muszę wyprobować. Jest tylko jedna sprawa kurologia jest mi bliższa i pytanie czy te pulpety można zrobić z kurczaka?
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, mogą być całkiem zjadliwe,
OdpowiedzUsuńnależałoby tylko krócej gotować, bo to delikatniejsze mięsko.
Pozdrawiam :)
a i również nie ujęto ile bułki tartej ma się znaleźć masie :)
OdpowiedzUsuńNapisałam :" 3-4 łyżki bułki tartej, a jeśli...itd.". Pozdrawiam:)
UsuńNo to mnie wzieno na pulpety - i już rozmrażam mielone.:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie rzeczy:)))
OdpowiedzUsuńCiekawy blog! Zapraszam na mój:
OdpowiedzUsuńhttp://www.wzrostwiary.blogspot.com
Wypróbowałam ! Coś niesamowitego, wielkie dzięki:*
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa! wyglądają smacznie :) muszę koniecznie zrobić
OdpowiedzUsuńZa każdym razem jak robię pulpety zaglądam do Twojego przepisu - jest wyśmienity !!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńto super, że przepis sie sprawdził, a jest wydaje mi się szybki, pulpety smaczne:)
UsuńA czy moge zamiast maki uzyc smietany do zageszczenia sosu? I jak to wtedy zrobic ? I ile dac tej smietany ?
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, ale nie trzeba dusić mięsa aż kwadrans. Proponuję dodać ząbek czosnku. Poczatkujaca pani domu ;)
OdpowiedzUsuńSuper fajny przepis, dzisiaj spróbuje go zrobić a tym samym nauczę się w końcu czegoś nowego ;) pzdr
OdpowiedzUsuńA ta papryka mielona to do mięsa?
OdpowiedzUsuńDo mięsa, ale i sosu odrobina też nie zaszkodzi :)
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy w życiu robiłem pulpety w sosie. Właśnie z tego przepisu. I wyszły rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńWitam.a przed daniem do wrzatku pulpety mozna podsmarzyc?
OdpowiedzUsuńJa nie smażę, bo wg mnie nie byłyby to już pulpety tylko kotlety w sosie.
UsuńI kto powie że kuchnia polska nie jest najwspanialsza na świecie? Ten co nie próbował
OdpowiedzUsuń