niedziela, 6 kwietnia 2025

Chleb na zakwasie z tartym jabłkiem

  Ten dość prosty przepis na upieczenie chleba na zakwasie znalazłam u Danusi, na blogu Leśny Zakątek.

Przy przygotowywaniu tego chleba trzeba mieć zakwas i tam też łatwo odszukać przepis na jego  przygotowanie. Znajdziecie tam wiele cennych wskazówek przydatnych podczas przygotowywania chleba.

A jako, że jakość dzisiejszego pieczywa jest co najmniej dyskusyjna to warto zacząć przygodę z pieczeniem własnego chleba. To daje satysfakcję, jak chlebek się uda. A jeśli nawet początki będą trudne, to nie poddajcie się i próbujcie aż do skutku, kiedy chleb się uda i będzie smakował lepiej niż ten ze sklepu :) Warto to zrobić !

Wieczór przed pieczeniem robimy zaczyn:

  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g wody- u mnie letnia
  • 140 g startego jabłka ze skórką

Te wszystkie składniki mieszamy w miseczce, przykrywamy najlepiej folią spożywczą i dodatkowo ściereczką by było ciepło :) To ma stać i fermentować przez 12-14 godz.(sporo po tym czasie podrośnie, jeśli zakwas był aktywny). To wg mnie jest już test czy dalszy wypiek na naszym zakwasie ma sens.

Ciasto właściwe:

  • cały nasz zaczyn przygotowany dnia poprzedniego
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g mąki orkiszowej białej typ 650
  • 550 g wody
  • 20 g soli
Przygotowanie chleba :
  1. Wszystkie składniki ciasta właściwego wyrabiamy do dobrego połączenia składników i zostawiamy pod przykryciem na 30 min. by odpoczęło (już w misce dużej)
  2. W tym czasie naszykowałam 2 foremki w których piekłam ostatecznie chleb; okrągłą  o 20 cm średnicy( szklaną) oraz podłużną (ceramiczną) o wymiarach 30 x 11 cm, zawsze smaruję smalcem
  3. Kiedy ciasto odpoczęło, mieszamy je powtórnie i przekładamy do foremek
  4. Przykryłam folią ( sprawdziłam sposób z jednorazowymi czepkami kąpielowymi z gumkami, świetnie tu się sprawdzają ) i dodatkowo przykryłam grubą ściereczką, pozwoliłam mu rosnąć po brzegi foremek, trwało to ok. 2 godz. Podłużną foremkę umieściłam na ciepłym kaloryferze i rosło dość szybko, w okrągłym naczyniu żaroodpornym rosło wolniej, wstawiłam obydwa jednocześnie do nagrzanego piekarnika do 220*C
  5. Piekłam w moim piekarniku ok.10 min. w 220*C, a potem zmniejszyłam do 210*C  na 40 min.
  6. Danusia na wierzchu chleba ułożyła plastry jabłuszka, ja tego nie uczyniłam.
W przepisie u Dany są trochę inne parametry temperatury, ale każdy piekarnik jest inny, mój jest dość mocny od góry.


Chlebek nie wyszedł mi jeszcze idealny, ale bardzo wszystkim smakował. Trud się opłacił :)

Jeśli nie wytłumaczyłam wszystkiego dokładnie to szukajcie wskazówek u Danusi, tam wszystko dokładnie wyjaśniła. Krok po kroku :)

Warto mieć zeszyt i robić notatki podczas przygotowywania ciasta, by móc następnym razem z nich skorzystać :)


A tu chleb z samem mąki orkiszowej ciemnej, ale nie podaje przepisu, bo ten z mąk mieszanych jest o niebo smaczniejszy. Przynajmniej dla mnie :)



przepis od Dany

czwartek, 27 marca 2025

Surówka z kapusty kiszonej i jabłka

 


Składniki :

  • ok. 30 dag dobrej kapusty kiszonej ( nie octowanej!)
  • duże jabłko
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, nie rafinowanego

niedziela, 23 marca 2025

Pasztet z wątróbek drobiowych z suszonymi pomidorami

 


Składniki :

  • ok.30 dag wątróbek drobiowych
  • 10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • liść laurowi i kilka ziaren pieprzu
  • 2 ząbki czosnku jeśli ktoś lubi
  • sól, pieprz czarny

poniedziałek, 3 marca 2025

Kotlety mielone z pieczarką

Składniki :

  • ok. 500 g mielonego mięsa
  • ok. 250 g świeżych, surowych pieczarek
  • 2 jajka
  • cebula
  • 2- 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz mielony czarny, cebula, papryka mielona ostra
  • tłuszcz do smażenia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...