niedziela, 21 grudnia 2025

Ciasteczka orzechowe

 Przepis znalazłam u Bogdana Smolorza- piekarza

Składniki :

  • 400 g zmielonych orzechów włoskich
  • 170  g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 50 g mąki sorgo- u mnie mąka ryżowa
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Do zmielonych orzechów dodać cukier, jajka oraz mąkę, dokładnie wyrobić na jednolitą masę
  2. Odłożyć choć na kilka godzin do lodówki by masa nieco stężała
  3. Jak masa przestanie być miękka , a da się swobodnie wałkować ma podsypanej mąką ryżową stolnicy- wykrawać dowolne kształty
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C do lekkiego zarumienienia.
Moje uwagi:
Po wymieszaniu wszystkich składników masa była zbyt miękka by dawało się wykrawać z niej ciasteczka, dlatego odłożyłam ją na 2 godziny do lodówki.
Nie dekorowałam żadnymi słodkościami bo wg mnie są smaczne bez upiększeń.
Jedyna wada to to, że po  upieczeniu są bardzo twarde, ale na pewne skruszeją ( odłożyłam do słoja), tylko czy nie będą zjedzone wcześniej niż będą miękkie tego nie obiecuję :)
Podczas pieczenia sprawdzałam patyczkiem czy są upieczone ?

czwartek, 18 grudnia 2025

Chleb niskowęglowodanowy wg braci Rodzeń

 

Składniki :

  • 500 g tłustego, białego sera
  • 300 g mielonego siemienia lnianego
  • 6 jaj
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

sobota, 13 grudnia 2025

Makowiec na kruchym cieście

 Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • szczypta soli


Masa makowa:
  • 50 dag przemielonego maku
  • 2 jajka
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 ml mleka
  • kilka łyżek kaszy manny
  • 2 łyżki spirytusu

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto  połączyć siekając nożem, jeśli trzeba dołożyć 2-3 łyżki śmietany
  2. Podzielić na 2 części, jedną mniejszą zamrozić, a większą odłożyć na godzinę do lodówki
  3. Przygotować masę makową: do garnka wlać mleko , wsypać zmielony mak, dodać masło- wymieszać, zdjąć z gazu i wlać roztrzepane jajka, spirytus, cynamon oraz namoczone wcześniej rodzynki- wystudzić
  4. Schłodzone ciasto wyłożyć na okrągłą foremkę, (wysmarować ją tłuszczem-średnica 24 cm) na to masę makową a na nią  zetrzeć zamrożoną część ciasta
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 185*C ( u mnie przez 45 min.)
Moje uwagi:
  • masa makowa była trochę rzadka dlatego dodałam do niej kilka łyżek kaszy manny
  • do przygotowania masy makowej można użyć często dostępnego w sklepach suchego maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia ziaren i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody na sicie.


sobota, 29 listopada 2025

Chleb na zakwasie żytnim : pszenno-orkiszowy

 


Dzień przed pieczeniem:

  • 3 łyżki zakwasu żytniego
  • 200 g maki pszennej typ 650
  • 150 g letniej wody'
  • 140 g tartego jabłka z skórką
Po dokładnym wymieszaniu zostawiamy w miseczce pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 14 godz.

piątek, 21 listopada 2025

Pasztet z mięsa rosołowego i wątróbki drobiowej

 


Składniki :

  • mięso z rosołu
  • ok.30 dag wątróbki drobiowej
  • 2 gotowane jajka
  • 2 świeże jajka
  • cebula
  • marchewka z rosołu
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz, papryka mielona ostra
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...