poniedziałek, 25 listopada 2024

Udostępnienie i wielka prośba

                            Kochani, wielka prośba o pomoc, kto może pomoże :)

                                       Dziękuję w imieniu chorej Ady.    

                                 

                            https://www.siepomaga.pl/ada-kujawa

środa, 20 listopada 2024

Dynia w zalewie słodko -kwaśnej

 Przypominam, że sezon na przetwarzanie dyni już dawno się zaczął i pewnie za niedługo się skończy...

A kilka słoiczków takiego rarytasu zrobionego przez siebie zawsze się przyda :)

Składniki :

  1. Dynia
  2. cynamon w laskach
  3. goździki
Składniki na zalewę:
  • 2 szklanki wody
  • 30 dag cukru
  • kilka goździków
  • cynamon w laskach
  • pół szklanki 10 % octu
Przygotowanie:
  1. Dynię w całości umyć, zdjąć skórę
  2. Pokroić w niezbyt duże kawałki
  3. Wsypać do garnka z odmierzoną wodą i cukrem ( bez octu), cynamonem i goździkami  i krótko zagotować ( moja dynia była bardzo krucha i mieszałam i wyjmowałam bardzo ostrożnie by się nie rozleciała)
  4. Po wyjęciu dyni z zalewy dodałam do niej ocet i zalewę zagotowałam ponownie
  5. Dynię przełożyłam do czystych słoiczków, wlałam wrzącą zalewę do każdego słoiczka, zakryłam dekielkami
  6. Wszystkie słoiki umieściłam pod kocem do góry dnem,aż do wystygnięcia.

Moje uwagi :
  • do słoiczków nie wkładamy goździków, ani cynamonu ( choć czasem wpadnie przypadkiem :)
  • nie gotowałam całej dyni na raz, a tylko tyle by swobodnie gotowała się jedna warstwa dyni
  • wybierałam łyżką cedzakową
  • próbowałam,mogłaby być twardsza, ale jeśli gotowana zbyt krótko to mogłaby być surowa i się nie przetrzymać
  • zalewy starcza nie więcej jak na 5 średnich słoiczków




wtorek, 12 listopada 2024

Bulion kolagenowy

 Pomysł podpatrzyłam u dietetyka Bartka Kulczyńskiego w Porannym Dzienniku Zdrowia.

Rosół gotujemy długo, nawet 5-6 godz, chodzi o to by wygotować z mięs to co w nich najlepsze :)

Ja bulion przygotowałam z mięsa z indyka (szyja)., antrykotu, kilku łapek kurzych, korpusu z kurczaka, kości szpikowej oraz małej golonki wieprzowej.

I oczywiście dodałam warzywa tradycyjne tj. marchew, por, seler, pietruszka oraz kilka ząbków czosnku i kawałka imbiru, a także liścia lubczyku.Tak polecał dietetyk.

Bulion gotujemy oczywiście na małym płomieniu, by był klarowny, ale jak wygotuje się kolagen to nie jest zbyt przezroczysty, no ale właśnie on ten kolagen chodzi :)

Jeśli ktoś lubi może przez cały dzień popijać taki rosołek, na pewno nie zaszkodzi...

środa, 6 listopada 2024

sobota, 26 października 2024

Mintaj w warzywach

 Danie dość szybkie do zrobienia, a przy tym smaczne  :)



Składniki :

  • mintaj
  • marchew. pietruszka
  • brokuł, brukselka
  • cebula, kilka ząbków czosnku
  • kapusta, dynia
  • koperek
  • masło
  • estragon, papryka mielona słodka i ostra, rozmaryn, sól, pieprz czarny mielony, odrobina kurkumy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...