sobota, 29 listopada 2025

Chleb na zakwasie żytnim : pszenno-orkiszowy

 


Dzień przed pieczeniem:

  • 3 łyżki zakwasu żytniego
  • 200 g maki pszennej typ 650
  • 150 g letniej wody'
  • 140 g tartego jabłka z skórką
Po dokładnym wymieszaniu zostawiamy w miseczce pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 14 godz.


Po tym czasie ciasto powinno sporo urosnąć i do zaczynu dajemy :
  • 200 g mąki orkiszowej białej typ 630
  • 500 g maki pszennej chlebowej typ 750
  • 500 g letniej wody
  • 20 g soli
  • garść ziaren słonecznika
Przygotowanie :
  1. Wszystkie składniki które dodaliśmy do zaczynu dokładnie mieszamy ( u mnie zrobił to robot)
  2. Po wyrobieniu pozostawiamy masę chlebową w ciepłym miejscu pod przykryciem na kilka godzin, aż ponownie urośnie( u mnie było to ok 4 godz.)
  3. Po tym czasie ciasto wymieszałam łyżką drewnianą i przełożyłam do 2 foremek wysmarowanych smalcem i pozostawiałam  w ciepłym miejscu pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia (foremki postawiłam na ciepłym kaloryferze)
  4. Piekarnik nagrzałam do 200 *C i obydwie foremki wstawiłam równocześnie na 2 poziom od dołu
  5. Piekłam ok. 50 min., po 35 min. zmniejszyłam do 185*C
Jeśli dysponujmy zakwasem żytnim to upieczenia tego chleba jest dość proste, choć może pracochłonne. Ale ten trud wg mnie się opłaca, bo chleb smaczny.
Foremki : 25 x 11 cm



piątek, 21 listopada 2025

Pasztet z mięsa rosołowego i wątróbki drobiowej

 


Składniki :

  • mięso z rosołu
  • ok.30 dag wątróbki drobiowej
  • 2 gotowane jajka
  • 2 świeże jajka
  • cebula
  • marchewka z rosołu
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz, papryka mielona ostra

poniedziałek, 27 października 2025

Pasztet z wątróbki drobiowej

                                                   Smaczne smarowidło do chleba.

                                     Potrzebny tylko ogórek kiszony :)


Składniki :

  • 500 g wątróbki drobiowej- kurczak
  • 1 cebula 
  • 1 marchew i pietruszka
  • sól, pieprz, 3 ząbki czosnku

sobota, 18 października 2025

Filet z kurczaka w mleku kokosowym

 

Składniki :

  • duży filet z kurczaka
  • mały brokuł
  • 2 papryki; czerwona i żółta
  • mała puszka kukurydzy
  • duża czerwona lub biała cebula 
  • kilka ząbków czosnku
  • mały por
  • oliwa, mleko kokosowe, sól,  pieprz, majeranek


Przygotowanie:
  1. Filet z kurczaka obsmażyć na maśle klarowanym lub oliwie dodać cebulę i przeciśnięty czosnek
  2. Warzywa pokroić w dość dużą kostkę, kukurydzę osączyć z zalewy, brokuł podzielić na małe różyczki
  3. Dodać wszystko do mięsa
  4. Gdy już warzywa stracą surowość, posolić i dodać pieprzu do smaku oraz majeranek
  5. Wlać mleka kokosowego i chwilę pogotować.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...