wtorek, 4 listopada 2025

Sałatka z selerem naciowym i granatem


Składniki :
  • kukurydza- mała puszka 
  • 3 łodygi selera naciowego
  • granat
  • ser sałatkowy typu greckiego

Przygotowanie:
  1. Kukurydzę osączyć, granat obrać i wyjąć ziarenka
  2. Łodygi selera umyć i pokroić, serek pokroić w kostkę
  3. Przygotować sos
  4. Składniki wymieszać i polać sosem

Sos:
  • musztarda francuska
  • sok z cytryny
  • miód
  • oliwa
Składniki wymieszać.
Seler naciowy można zastąpić porem, należy go drobno pokroić i przelać na sicie, osączyć. 

poniedziałek, 27 października 2025

Pasztet z wątróbki drobiowej

                                                   Smaczne smarowidło do chleba.

                                     Potrzebny tylko ogórek kiszony :)


Składniki :

  • 500 g wątróbki drobiowej- kurczak
  • 1 cebula 
  • 1 marchew i pietruszka
  • sól, pieprz, 3 ząbki czosnku

sobota, 18 października 2025

Filet z kurczaka w mleku kokosowym

 

Składniki :

  • duży filet z kurczaka
  • mały brokuł
  • 2 papryki; czerwona i żółta
  • mała puszka kukurydzy
  • duża czerwona lub biała cebula 
  • kilka ząbków czosnku
  • mały por
  • oliwa, mleko kokosowe, sól,  pieprz, majeranek


Przygotowanie:
  1. Filet z kurczaka obsmażyć na maśle klarowanym lub oliwie dodać cebulę i przeciśnięty czosnek
  2. Warzywa pokroić w dość dużą kostkę, kukurydzę osączyć z zalewy, brokuł podzielić na małe różyczki
  3. Dodać wszystko do mięsa
  4. Gdy już warzywa stracą surowość, posolić i dodać pieprzu do smaku oraz majeranek
  5. Wlać mleka kokosowego i chwilę pogotować.


środa, 8 października 2025

Buraczki czerwone kiszone jak ogórki

 

Składniki :

  • małe buraczki czerwone
  • wszystkie przyprawy jak do kiszenia ogórków tj. czosnek, chrzan, koper, kilka ziaren ziela i pieprzu
  • na zalewę: sól, woda

Przygotowanie:
  1. Buraczki umyć, jeśli nie dość małe to pokroić je na mniejsze kawałki
  2. Wrzucić je do słoja, dodać przyprawy
  3. Moja zalewa  to 1 łyżka soli na litr wody, ugotować i wystudzić- zalać przygotowane w słoju buraczki, zakręcić przykrywką i pozostawić w ciemnym, chłodnym miejscu przynajmniej na tydzień.




Przygotowując buraczki w ten sposób ominęłam etap zbierania pojawiającej się piany i codziennego mieszania :)
Ukiszone buraczki wykorzystam do barszczu, a zalewa - nie wiem czy długo jeszcze pozostanie w słoju...bo przepyszna !

wtorek, 23 września 2025

Surówka z marchewki z orzechami

 


Składniki :

  • 2 marchewki
  • garść orzechów włoskich
  • majonez i jogurt

Przygotowanie:
  1. Obraną, umytą marchew zetrzeć na tarce
  2. Orzechy rozdrobnić, majonez i jogurt zmieszać
  3. Składniki połączyć, wymieszać.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...