Składniki :
- grzyby - mogą być kurki, pieczarki, maślaki, prawdziwki ( najlepsze małe )
- 3 szklanki wody
- 8 - 10 łyżek cukru
- 3 łyżeczki soli
- po łyżeczce ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 1 szklanka octu 10 %
- kilka liści laurowych
Przygotowanie :
- Grzyby doskonale obrać i umyć
- Do sporego garnka wlać ok. 1/2 jego objętości wody , łyżkę octu i włożyć do tego tyle grzybów, by podczas gotowania nie wykipiały ( będą się pienić)
- Pogotować grzyby przez około 10 min. pieczarki można krócej
- Wyłożyć po zagotowaniu na sito, przelać wodą i odsączyć doskonale
- Słoje umyć i wkładać odsączone grzyby w takiej ilości, by można było do każdego słoja wlać swobodnie zalewę
- Wodę w podanej proporcji z octem zagotowujemy, dodajemy sól i cukier, wszystkie przyprawy i jeszcze gorącą zalewamy grzyby wcześniej przełożone do słojów ( przypraw można do grzybów w słojach już nie wkładać, ale zawsze coś wpadanie, to nie przeszkadza )
- Zakręcamy słoje i wstawiamy do garnka z gorącą wodą, ( wody w garnku tyle, by sięgały do 3/4 wysokości słoja ) - zagotowujemy przez 10 - 15 min .
Włożyłam do słojów plasterki cebuli.
Grzybów w occie dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuńOcet mi nie smakuje.
Ale z tych kurek wyczarowałabym piękne danie.
Miłego weekendu!
a i owszem, można...pozdrawiam
UsuńUwielbiam takie grzybki ;)
OdpowiedzUsuńoch, moja Babcia zawsze dla mnie robi takie same ;]
OdpowiedzUsuńsą szałowe.
moja mamusia teraz ma szał na marynowanie grzybków ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
uwielbiam takie grzybki :)
OdpowiedzUsuńKocham marynowane kurki!
OdpowiedzUsuńCiekawe jakie mi wyjdą;-) bo zaraz zabieram się za nie;-)
OdpowiedzUsuńMarynowane kurki, wspaniałość nad wspaniałościami.
OdpowiedzUsuń