Składniki ;
- 250 g serka mascarpone
- 200 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- sól, łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka spirytusu
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Składniki suche tj, mąkę, proszek i sól połączyć
- Jajka utrzeć z cukrem, dodać łyżkę spirytusu
- Do masy jajecznej wsypać mąkę- utrzeć razem
- W trakcie dodawania mąki dokładać po łyżce serka i śmietany
- W garnuszku rozgrzać dobrze tłuszcz i nakładać do niego po łyżeczce masy (maczać łyżkę w tłuszczu przed włożeniem kolejnej porcji)
- Smażyć do złotego koloru pączków ( wg mnie to są racuszki)
- Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem, smacznego.
Z tradycyjnymi pączkami nie każdy może sobie poradzić, a te racuszki nie są skomplikowane w przygotowaniu. I do ich wykonania nie potrzeba dużo czasu :)
Mnie wyszło 25 małych pączuszków. Ja smażyłam je na smalcu
Podobne przepisy znajdziecie w internecie.
O, z serkiem Mascarpone jeszcze nie widziałam, muszą być pyszne.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTak, zwykle pączki jak dla mnie są za trudne. Ale te Twoje wydają się mniej skomplikowane.
OdpowiedzUsuńZatęskniłam za pączkami. Dawno ich nie jadłam
Pozdrawiam serdecznie
Kurczę muszą być pyszne. Jednak ja w tym roku nie będę miała okazji ich usmażyć. No, ale jak moja mama będzie chciała przyjść do wnuczki w czwartek to wybiorę się po świetne pączki do cukierni obok mojego domu. :)
OdpowiedzUsuńBędą pewne i smaczne, pozdrawiam i smacznego jakby udało się kupić :)
UsuńAleż puszyste wyszły, widać na zdjęciu! Nigdy nie robiłam z serkiem mascarpone, jeśli go mam, to zaraz ktoś z H&C prosi o galaretkowca z serkowo-śmietankową masą :-D
OdpowiedzUsuńSuper pączusie. Ja będę robić chrusty w tym roku. Pozdrawiam serdecznie ♥️
OdpowiedzUsuńPychotki 😋💗
OdpowiedzUsuń