Składniki :
- ok.30 dag wątróbek drobiowych
 - 10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
 - liść laurowi i kilka ziaren pieprzu
 - 2 ząbki czosnku jeśli ktoś lubi
 - sól, pieprz czarny
 
- Wątróbki umyć i ewentualnie namoczyć przez 30 min. w mleku- osączyć
 - Do garnka wlać wodę dodać liść i pieprz, ciut posolić- zagotować
 - Na wrzątek wrzucić wątróbki i gotować na wolnym ogniu ok. 10 min
 - Po tym czasie wątróbki osączyć na sicie, ostudzić i wrzucić do blendera wraz z pomidorami i zmiażdżonym czosnkiem
 - Przed dodaniem soli i pieprzu spróbować smak potrawy
 - Mój pasztet był dość suchy więc dolałam oleju w którym były pomidory i ponownie go zblendowałam.
 
Moje uwagi:
Następnym razem wypróbuje dodanie zmielonych orzechów, ale jeszcze nie wiem jakich...
A w ten prosty sposób otrzymałam pasztet w którym znane mi są składniki, a zrobienie go wcale nie łączyło się z  dużymi kosztami :)
Prezentuje się super :) Do tego jeszcze domowy chlebek i nic więcej do życia nie jest potrzebne ;)
OdpowiedzUsuńTak właśnie smakuje najlepiej :)
UsuńPasztet superowy, tani i szybki w robocie, pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńKoszt chyba nie przekroczył 10 zł za jakieś 40 dag pasztetu :)
UsuńAleż to pięknie zmiksowałaś na jednorodną massę, musisz mieć dobry blender... A co "orzechów", to raz robiłam pasztet z prażonymi pistacjami i był wyborny :-)
OdpowiedzUsuńBlender stary, ale dość mocny , cieszę się, że jeszcze mi służy, pozdrawiam serdecznie:)
UsuńOstatnio zastanawiałam się co mogłabym zjeść a tu taki przepis 😊 zapisuje bo wątróbkę bardzo lubię 😊
OdpowiedzUsuń