Strony

wtorek, 18 marca 2025

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką

 

Składniki :

  • mała kapusta pekińska
  • marchew
  • mały zielony ogórek
  • sok z cytryny
  • majonez i jogurt
  • sól,  cukier


Przygotowanie:
  1. Kapustę jeśli trzeba obrać z wierzchnich liści i umyć, osuszyć
  2. Marchew i ogórka obrać 
  3. Kapustę pokroić drobno, marchew i ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach
  4. Składniki łączymy, lekko solimy i posypujemy odrobiną cukru do smaku - mieszamy
  5. Po kilku minutach skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy
  6. Majonez łączymy z jogurtem i polewamy całość- mieszamy powtórnie.
Moją sałatkę polałam majonezem z jogurtem  bardzo minimalną ilością :)
Sałatka smakowała nam do obiadu z rybą.

9 komentarzy:

  1. Takie coś to lubię, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna surówka. Idealny dodatek do obiadu 🧡🧡

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie proste szybkie sałatki obiadowe 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj już wiosennie
    Uwielbiam takie surówki
    Pozdrawiam słonecznie żółtym uśmiechem forsycji

    OdpowiedzUsuń
  5. A wiesz Urszulko, że rzadko dodaję ogórka do pekińskiej? Przeważnie robię to z pomidorem, bo kiedy moja pekinka nadaje się do zbioru, to jest akurat wysyp pomidorów. Ale czas spróbować z ogórkiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zrobiłam taki skład po raz pierwszy i było naprawdę apetycznie :)
      pozdrawiam serdecznie!

      Usuń