Składniki :
- mała kapusta pekińska
- marchew
- mały zielony ogórek
- sok z cytryny
- majonez i jogurt
- sól, cukier
Przygotowanie:
- Kapustę jeśli trzeba obrać z wierzchnich liści i umyć, osuszyć
- Marchew i ogórka obrać
- Kapustę pokroić drobno, marchew i ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Składniki łączymy, lekko solimy i posypujemy odrobiną cukru do smaku - mieszamy
- Po kilku minutach skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy
- Majonez łączymy z jogurtem i polewamy całość- mieszamy powtórnie.
Moją sałatkę polałam majonezem z jogurtem bardzo minimalną ilością :)
Sałatka smakowała nam do obiadu z rybą.
Pyszna surówka, do pochrupania.
OdpowiedzUsuńTakie coś to lubię, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszna surówka. Idealny dodatek do obiadu 🧡🧡
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie proste szybkie sałatki obiadowe 😊
OdpowiedzUsuńWitaj już wiosennie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie surówki
Pozdrawiam słonecznie żółtym uśmiechem forsycji
Beautiful post
OdpowiedzUsuńA wiesz Urszulko, że rzadko dodaję ogórka do pekińskiej? Przeważnie robię to z pomidorem, bo kiedy moja pekinka nadaje się do zbioru, to jest akurat wysyp pomidorów. Ale czas spróbować z ogórkiem!
OdpowiedzUsuńJa też zrobiłam taki skład po raz pierwszy i było naprawdę apetycznie :)
Usuńpozdrawiam serdecznie!
Świetna do obiadu
OdpowiedzUsuń