Strony

sobota, 31 maja 2025

Chleb żytnio-orkiszowy z kurkumą na maślance

 


Zaczyn robimy wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba :

  • 60 g zakwasu aktywnego, najlepiej żytniego ( u mnie z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • 400 g wody

Mieszamy wszystko dokładnie, przykrywamy miskę i pozostawiamy na  12-14 godz. w temp. pokojowej.



Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 700 g mąki orkiszowej typ 550 ( u mnie 630)
  • 400 g maślanki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 20 g soli
Składniki mieszamy do dobrego połączenia ( ja wyrabiałam hakami robota planetarnego) i pozostawiłam na 1 godz. Po tym czasie złożyłam raz i przełożyłam do 2 foremek. Ciasto rosło u mnie ponad 2 godziny. 
Przełożyłam do piekarnika nagrzanego do 210 *C, piekłam ponad godzinę.

przepis stąd , ale z moimi modyfikacjami.

Foremki : 24x10 i 32x11


2 komentarze:

  1. Piękny chlebek. A kolor niesamowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę, i mam nowy chlebek do wypróbowania :-) Bardzo dobrze wychodzą na takim wcześniej odżywionym zakwasie. Buźka!

    OdpowiedzUsuń