Zaczyn robimy wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba :
- 60 g zakwasu aktywnego, najlepiej żytniego ( u mnie z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
- 400 g mąki żytniej typ 720
- 400 g wody
Mieszamy wszystko dokładnie, przykrywamy miskę i pozostawiamy na 12-14 godz. w temp. pokojowej.
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 700 g mąki orkiszowej typ 550 ( u mnie 630)
- 400 g maślanki
- 2 łyżeczki kurkumy
- 20 g soli
Składniki mieszamy do dobrego połączenia ( ja wyrabiałam hakami robota planetarnego) i pozostawiłam na 1 godz. Po tym czasie złożyłam raz i przełożyłam do 2 foremek. Ciasto rosło u mnie ponad 2 godziny.
Przełożyłam do piekarnika nagrzanego do 210 *C, piekłam ponad godzinę.
przepis stąd , ale z moimi modyfikacjami.
Foremki : 24x10 i 32x11
Piękny chlebek. A kolor niesamowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńNo proszę, i mam nowy chlebek do wypróbowania :-) Bardzo dobrze wychodzą na takim wcześniej odżywionym zakwasie. Buźka!
OdpowiedzUsuń