Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 20 dag masła
- szczypta soli
Masa makowa:
- 50 dag przemielonego maku
- 2 jajka
- 10 dag rodzynek
- 10 dag masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 ml mleka
- kilka łyżek kaszy manny
- 2 łyżki spirytusu
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto połączyć siekając nożem, jeśli trzeba dołożyć 2-3 łyżki śmietany
- Podzielić na 2 części, jedną mniejszą zamrozić, a większą odłożyć na godzinę do lodówki
- Przygotować masę makową: do garnka wlać mleko , wsypać zmielony mak, dodać masło- wymieszać, zdjąć z gazu i wlać roztrzepane jajka, spirytus, cynamon oraz namoczone wcześniej i osączone rodzynki- wystudzić
- Schłodzone ciasto wyłożyć na okrągłą foremkę, (wysmarować ją tłuszczem-u mnie średnica foremki 24 cm) na to masę makową, na nią zetrzeć zamrożoną część ciasta
- Piec w piekarniku nagrzanym do 185*C ( u mnie przez 45 min.)
Moje uwagi:
- masa makowa była trochę rzadka dlatego dodałam do niej kilka łyżek kaszy manny
- do przygotowania masy makowej można użyć często dostępnego w sklepach suchego maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia ziaren i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody na sicie.
Jeśli mamy suchy mak to trzeba:
zalać go wrzącą wodą,( tak by był całkowicie zanurzony ) i można chwilę gotować, odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Pytanie od nieznającego się na pieczeniu. Czy gdybym chciał zrobić makowiec wg. tego przepisu ale większy to wystarczy zwyczajnie podwoić ilość składników czy coś tam dodać na zapas ?
OdpowiedzUsuńJa piekłam w okrągłej foremce o średnicy 24 cm. jeśli miałaby być to duża prostokątna forma to uważam, że trzeba byłoby podwoić ilość wszystkich składników. Może tylko maku dałabym nie 1 kg ale np. 750 g
UsuńOk , dzięki. Właśnie chodziło mi o dużą prostokątną blachę. Taką około 35 na 25 cm.
UsuńLubię makowe ciasta, to musi być pyszne.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa właśnie dzisiaj piekłam makowce. Twoje makowe wygląda świetnie. Tyle mam przepisów do wypróbowania. Ostatnio mniej piekę , bo mąż zaczął liczyć kalorie , chce zrzucić parę kilo. Pozdrawiam serdecznie ♥️
OdpowiedzUsuńJa też rzadziej wypiekam słodkości, ograniczam cukier:)
Usuńpozdrawiam serdecznie Marysiu.
Uwielbiam makowce. Dawno takiego nie jadłam. Pora to zmienić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Ja też makowce piekę rzadko...
UsuńDawniej piekłam tradycyjne makowce, ale takiego jak Twój nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję, wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń