sobota, 13 grudnia 2025

Makowiec na kruchym cieście

 Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • szczypta soli


Masa makowa:
  • 50 dag przemielonego maku
  • 2 jajka
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 ml mleka
  • kilka łyżek kaszy manny
  • 2 łyżki spirytusu

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto  połączyć siekając nożem, jeśli trzeba dołożyć 2-3 łyżki śmietany
  2. Podzielić na 2 części, jedną mniejszą zamrozić, a większą odłożyć na godzinę do lodówki
  3. Przygotować masę makową: do garnka wlać mleko , wsypać zmielony mak, dodać masło- wymieszać, zdjąć z gazu i wlać roztrzepane jajka, spirytus, cynamon oraz namoczone wcześniej rodzynki- wystudzić
  4. Schłodzone ciasto wyłożyć na okrągłą foremkę, (wysmarować ją tłuszczem-średnica 24 cm) na to masę makową a na nią  zetrzeć zamrożoną część ciasta
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 185*C ( u mnie przez 45 min.)
Moje uwagi:
  • masa makowa była trochę rzadka dlatego dodałam do niej kilka łyżek kaszy manny
  • do przygotowania masy makowej można użyć często dostępnego w sklepach suchego maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia ziaren i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody na sicie.


10 komentarzy:

  1. Pytanie od nieznającego się na pieczeniu. Czy gdybym chciał zrobić makowiec wg. tego przepisu ale większy to wystarczy zwyczajnie podwoić ilość składników czy coś tam dodać na zapas ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam w okrągłej foremce o średnicy 24 cm. jeśli miałaby być to duża prostokątna forma to uważam, że trzeba byłoby podwoić ilość wszystkich składników. Może tylko maku dałabym nie 1 kg ale np. 750 g

      Usuń
    2. Ok , dzięki. Właśnie chodziło mi o dużą prostokątną blachę. Taką około 35 na 25 cm.

      Usuń
  2. Lubię makowe ciasta, to musi być pyszne.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja właśnie dzisiaj piekłam makowce. Twoje makowe wygląda świetnie. Tyle mam przepisów do wypróbowania. Ostatnio mniej piekę , bo mąż zaczął liczyć kalorie , chce zrzucić parę kilo. Pozdrawiam serdecznie ♥️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też rzadziej wypiekam słodkości, ograniczam cukier:)
      pozdrawiam serdecznie Marysiu.

      Usuń
  4. Uwielbiam makowce. Dawno takiego nie jadłam. Pora to zmienić.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawniej piekłam tradycyjne makowce, ale takiego jak Twój nie jadłam.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję, wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...