Biała kiełbasa nie popęka w czasie gotowania
, jeśli zalejesz ją w garnuszku od razu gorącą wodą. Gotuj na małym ogniu
przez 20 min. Gotowana , przestudzona smaczna jest też smażona. Ułóż ją na
patelni i z wierzchu ponakłuwaj widelcem co 2-3 cm, by kiełbasa nie
popękała. Smaż do lekkiego zrumienienia.
|
Jeśli lubimy żurek w
ostrym wydaniu , to pod koniec gotowania dołóżmy do niego łyżkę startego
chrzanu.
|
Sok z kiszonych
ogórków można wykorzystać zalewając nim obrane ząbki czosnku. Po kilku dniach
będą już ukiśnięte. Uwaga! nie należy ogórków ze słoja wyjmować ręką , a
WYŁĄCZNIE widelcem. Wtedy ogórki mogą stać niekoniecznie w lodówce i nie
popsują się szybko.
|
Resztki żółtego sera można wykorzystać np. do sosu do spaghetti. Należy
stopić go na maśle i rozprowadzić niewielka ilością słodkiej
śmietany-do połączenia składników.
|
By podczas gotowania
jajka nie pękały wodę w której je gotujemy solimy
|
Jeśli PRZED pieczeniem umyte i osuszone mięso
obsmażymy na rozgrzanym oleju to sok z niego nie wycieknie, a mięso poddane
takiemu zabiegowi będzie po upieczeniu smaczne i kruche. A w czasie pieczenia
należy podlewać je wytworzonym sosem.
|
Upieczone mięso
przed krojeniem dobrze jest przetrzymać przez 10-25 min. w ciepłym miejscu
(np. wyłączonym piekarniku).Pomaga to zachować soki w mięsie i ułatwia
krojenie.
|
Aby białka z jaj
ubiły się nam na "sztywno", należy dosypać do nich płaską łyżeczkę
soli.
|
Aby ryba pozostała soczysta po ugotowaniu i
smażeniu ,posól ja tuz PRZED przyrządzaniem. Najlepiej 5-10min ma być posolona
przed smażeniem lub gotowaniem. Inaczej sól "wyssie" zbyt dużo
wody z niej.
|
Sernik będzie
puszysty, jeśli w połowie pieczenia wyjmiesz go na chwilę z piekarnika i
ostrym nożem dokładnie oddzielisz nadzienie od brzegu formy. Potem
natychmiast wstaw do piekarnika. Sernik będzie tez równiejszy podczas
pieczenia.
|
Jedzmy kaszę gryczana, bo dostarcza
organizmowi bezcennego krzemu !
Jedzenie jaj dostarcza nam (a szczególnie
żółtko - mikroelementów, witamin i biopierwiastków, a zawarta w żółtku
lecytyna zapobiega miażdżycy).
|
Pieprz jest
bakteriobójczy-chroni żołądek przed wrzodami, używajmy go zatem.
|
Ziele angielskie
chroni trzustkę.
|
Tymianek
,mięta i kurkuma w curry zapobiega zatrzymywaniu soków
trawiennych i żółci w woreczku żółciowym
|
Kminek
bazylia, majeranek i koper włoski ułatwia trawienie potraw powodujących
tak zwane wzdęcia. Gotujmy groch i fasolę z kminkiem.Bazylia pasuje do dań z
pomidorami.
|
Papryka, czosnek
chrzan maja podobne działanie jak antybiotyki.
|
Cebula jest wspaniałym środkiem
regenerującym i wzmacniającym organizm. Wzmacnia kurację antyreumatyczną
zwalcza infekcje, biegunki, jest tez doskonałym środkiem kosmetycznym. Leczy
cerę.
|
Aby mięso , ryby
tez, podczas smażenia nie przywierały do patelni ,trzeba gorącą patelnie
poprószyć solą i pozostawić dotąd ,dopóki sól nie zaczynia podskakiwać
na niej. Potem sól usunąć i smażyć mięso.
|
ODROBINA soli dodana
do imbryka z herbatą sprawi ,że napar będzie mocniejszy.
|
Aby uratować
przesolony rosół, należy wlać do gotującego roztrzepane jajko i przecedzić.
Do innych przesolonych zup wrzuca się (do zagotowania) pokrojone surowe
ziemniaki albo skórkę chleba.
|
Aby uratować przesolony rosół, należy wlać
do gotującego roztrzepane jajko i przecedzić. Do innych przesolonych zup
wrzuca się (do zagotowania) pokrojone surowe ziemniaki albo skórkę chleba.
|
Zielarze zalecają
odpoczynek na poduszeczkach wypełnionych suszoną paprocią - usuwa bóle głowy
oraz objawy zmęczenia i niepokoju.
|
Miód akacjowy
polecany jest przy nadkwasocie , chorobach przewodu pokarmowego, nerek i dróg
moczowych.
|
Miód gryczany dobry
przy miażdżycy ,chorobach serca i układu krążenia.
|
Miód lipowy łagodzi
objawy przeziębienia, grypy i angina także depresji, niepokoju i
zdenerwowania.
|
Kilka skórek
z cytryny dodanych do kompotu podczas gotowania zapobiegną
rozgotowaniu się owoców i poprawią aromat kompotu.
|
Cząber ogrodowy
pobudza trawienie. Używajmy go do potraw z fasoli i grochu, do zupy
jarzynowej, kapuśniaku, farszów mięsnych oraz dań z tłustego mięsa. Komponuje
się z majerankiem i tymiankiem.
|
Oregano stosujemy do potraw makaronowych, ciężkich
zup i pieczonych mięs
|
Rozmaryn pasuje do potraw mięsnych , szczególnie z
baraniny, a także ryb i pieczonych ziemniaków.
|
Gałka muszkatołowa wzbogaci aromat grzanego piwa i
wina oraz pierniki i dania warzywne ,zupy i pieczone mięso .
|
Estragon polecany jest do przyprawiania drobiu, ryb,
baraniny ,cielęciny i dziczyzny. Stosowany w diecie bezsolnej. Zastępuje tez pieprz.
|
Kolendra- zmielona pasuje do pasztetów ,potraw
mięsnych i zup
|
Mój zestaw przypraw do kurczaka pieczonego:
estragon, tymianek, rozmaryn, bazylia, szałwia. Dobrze jest podczas pieczenia
kurczaka dodawać do niego białe wino oraz sok z cytryny.
|
Suszone morele wzmacniają odporność i stymulują
pracę serca ze względu na dużą zawartość potasu. Są też bogate w żelazo,
błonnik, magnez i wapń oraz wit. A, C, PP i z grupy B. Ułatwiają trawienie.
|
Por to warzywo bogate w wit. z grupy B, E i C. Ma
tez potas, sód ,magnez i wapń.Pod tym względem przewyższa cebulę i
szczypiorek .Jedzmy go więc na surowo jak najczęściej.
|
Brokuły mają 3 razy więcej wit. C niż kalafior. Są
bogate w sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, karoten, wit. B1 i B2 oraz kwas
foliowy .Przeciwdziała gromadzeniu się złego cholesterolu.
|
Dynia jest skarbnica potasu, sodu, magnezu i
karotenu. Ma tez wit.C , B1, B2, B6. Wskazana przy chorobach wątroby,
nerek-działa odkwaszająco.
|
Porzeczka czerwona zawiera wit.A, E, B i C.Oraz
potas, wapn, fosfor, błonnik.
|
Pijmy sok z aloesu , bo bardzo zdrowy. O nim warto
poczytać już samemu.
|
INNE CIEKAWOSTKI:
|
Ręce zabrudzone pracą w ogródku ,kuchni i pracach
porządkowych dobrze jest natrzeć świeżo ugotowanym ,rozgniecionym
ziemniakiem. Niedojrzały ,rozgnieciony pomidor też jest dobry na takie
dolegliwości.
|
Białym serwetkom, ściereczkom i obrusom
biel przywróci moczenie na noc w wodzie z dodatkiem spirytusu( 1 łyżeczka na
1 l. wody)
|
Meble dębowe można wyczyścić mocząc szmatkę w letnim
piwie i wycierać je do sucha. Potem przygotować mieszaninę do polerowania:
4dag wosku, 3 dag cukru ,trochę piwa i wymieszać. Nakładać to na meble i
polerować. Meble będą wyglądać jak nowe. Wypróbować wpierw w niewidocznym
miejscu!
|
Wszelkie gryzonie i insekty wygonimy z domy zapachem
bzu czarnego, świeży piołun tez jest dobry.
|
Zestarzałe plamy po
owocach można usunąć mieszaniną 2 łyżeczek amoniaku z płaska łyżeczką soli.
Nasączyć plamę, a potem dokładnie wypłukać.
|
Świeże plamy po owocach usuwamy posypując jak
najszybciej plamę solą, a potem zalać ją wrzątkiem, jeśli materiał wrzątek
wytrzyma :)
|
Mocno zardzewiały przedmiot z kutego żelaza dobrze
jest włożyć do "kąpieli" z nafty i pozostawić na kilka dni. Potem
czyścić twardą szczotką.
|
Naczynia EMALIOWANE nadają sie do gotowania a NIE do
DUSZENIA, SMAŻENIA, W naczyniach ALUMINIOWYCH można smażyć dusić gotować, NIE
NALEŻY natomiast przechowywać w nich potraw zwłaszcza kwaśnych lub słonych.
Kwasy powodują przechodzenie aluminium do potraw.
|
Świeże plamy z
atramentu wywabia sie cytryną lub 10 % kwaskiem cytrynowy.
|
Plamy z trawy zmywa
się spirytusem , a potem spłukuje wodą.
|
Żywicę usuwa się terpentyną, albo posmarować świeżym
masłem, a po godzinie zmyć roztworem z amoniaku z solą w proporcji 4 łyżki
amoniaku na 1 łyżkę soli.
|
Zużyta herbata jest dobrym nawozem dla kwiatów
pokojowych.
|
Naczynia mosiężne zachowają blask gdy od czasu do
czasu przetrzemy je roztworem:1 szk. octu z łyżką mąki i soli. Potem spłukać
je wodą z solą i wytrzeć do sucha.
|
Srebrne sztućce ,biżuterię też, wyczyścisz pastą do
zębów, potem opłucz letnią woda i wytrzyj do sucha.
|
Dosyp parę ziaren ryżu do solniczki ,nie
zwilgotnieje.
|
Ślady z długopisu
trzeba przetrzeć octem i spirytusem zmieszanym 1:1, z białych rzeczy najlepiej
usuwać sokiem z cytryny
|
Plamy ze smaru
pokryj masłem lub gęstym olejem jadalnym, potem potrzyj , kilka razy
powtórz , po czym spierz.
|
Po wyjęciu produktu
żywnościowego z torebki plastikowej koniecznie go umyj! Pozbędziesz się
pestycydów , które przenikają do jedzenia i blokują działanie hormonów
płciowych.
|
Aby mięso , ryby
tez, podczas smażenia nie przywierały do patelni ,trzeba gorącą
patelnie poprószyć solą i pozostawić dotąd ,dopóki sól nie zaczną podskakiwać
na niej. Potem sól usunąć i smażyć mięso.
|
ODROBINA soli dodana do imbryka z herbatą sprawi ,że
napar będzie mocniejszy.
|
Szpinak należy gotować w odkrytym garnku
.Dzięki temu nie straci swojego koloru.
|
Aby uratować przesolony rosół, należy wlać do gotującego roztrzepane
jajko i przecedzić. Do innych przesolonych zup wrzuca się (do zagotowania)
pokrojone surowe ziemniaki albo skórkę chleba.
|
Zielarze zalecają
odpoczynek na poduszeczkach wypełnionych suszoną paprocią - usuwa bóle głowy
oraz objawy zmęczenia i niepokoju.
|
Wrzosowy miód dobry przy chorobach nerek i prostacie
u mężczyzn
|
Miód z mniszka lekarskiego dobry przy
zaburzeniach trawienia ,chorobach żołądka, jelit , wątroby, nerek i dróg
moczowych.
|
Owoce czarnej jagody są zbawienne dla cukrzyków, obniżają poziom
cukru we krwi , ale chronią tez przed powikłaniami tej choroby.
Przeciwcukrzycowo działają tez suszone liście tej rośliny. Świeże owoce
działają raczej rozwalniająco. Domowe leki z czarnej jagody wpływają
rewelacyjnie na pracę jelit i niszczą bakterie gnilne wywołujące dokuczliwe
wzdęcia. Potrafią unieszkodliwić bakterie odporne na antybiotyki. Chronią nas
przed wnikaniem toksyn ze skażonej żywności i wody. Ostatnio stwierdzono, że
bronią przed nowotworami i miażdżycą. Poprawiają nam pamięć , zdolności
intelektualne oraz usprawniają krążenie. Owoce jagody zapobiegają tworzeniu
się zakrzepów krwi .Dzieciom u których stwierdzono lub podejrzewamy owsiki
czy glisty należy podawać duże ilości owoców czarnej jagody. Owoce te mają
tez dobroczynny wpływ dla osób z wadami wzroku, m.in. dla tych którzy
gorzej widzą z nastaniem zmroku. Pytać w aptekach o preparaty oparte na
sproszkowanych owocach borówki brusznicy ( czarnej jagody), bo takie już się
pojawiły.
|
Przywiędłą natkę pietruszki lub koperek można odświeżyć
,wkładając je na godzinę-dwie do zimnej wody z odrobiną octu.
|
Gotowany ryż będzie śnieżnobiały, gdy do gotującej wody dodamy
kilka kropel soku z cytryny. Kolor żółty ryżu uzyskamy dodając szczyptę
carry. Kolor zielony zyska ryz ugotowany w wodzie pozostałej po gotowaniu
szpinaku.
|
Pieczeń barania będzie wyjątkowo smaczna ,
jeśli przyprawisz ją listkami ruty zmielonej z szałwią.Ruty używamy w małych
ilościach- wystarczy 1 łyżeczka na 1 kg mięsa.
|
Limonka - ma smak aromatyczniejszy od
cytryny, dojrzewa w czasie jej przechowywania. Wzmacnia organizm . Sok
i plasterki dodaje się do drinków, potraw mięsnych , marynat , służy tez do
dekoracji.
Granat - ziarenka są słodkawo - kwaśne .
Granat ma właściwości ściągające , poprawia trawienie, pomaga w
przeziębieniu. Używamy go do sałatek , napojów , kurczaka , ryb , sosów do
mięs.
Papaja - ma smak podobny do melona. Dojrzała
jest aromatyczna i miękka. Ułatwia trawienie i odchudzanie , przyspiesza
gojenie ran. Używajmy jej do sałatek , sorbetów , kurczaka i marynat.
Kiwi - ma orzeźwiający smak. chroni nas ,
gdy ją często spożywamy przed przeziębieniem i nowotworami, reguluje
ciśnienie krwi. Służy do deserów , koktajli , potraw mięsnych.
Mandarynka - powinna być słodsza
od pomarańczy . Zwiększa odporność organizmu na przeziębienia. Służy do
sałatek , deserów , ciast , na dżemy.
Gerjpfrut - czerwone są mniej gorzkie od
białych. Ułatwiają odchudzanie , pobudzają przemianę materii. Chronią przed
miażdżycą i nowotworami. Służą do surówek i sałatek oraz koktajli.
|
Jeśli nie zużyjesz od razu całej puszki z jakimś owocem
egzotycznym to nie pozostawiaj go w puszce , ale przełóż do zakręcanego ,
szklanego słoika. Tak samo postąp z innymi przetworami , których nie zużyjesz
w całości. , przełóż zawsze do słoja.
|
Brzydkie zapachy z lodówki usuniesz wsypując
na talerzyk opakowanie proszku do pieczenia.
Wymieniaj go co najmniej co 2 tygodnie.
|
Dym papierosowy zneutralizujesz umieszczając w pokoju gąbkę
nasączoną wodą z octem.
Nikotynowy zapach pochłaniają też chryzantemy.
|
Przykry zapach z butów usuniesz wsypując na noc sody
oczyszczonej.
Wsyp ją wpierw do starej skarpetki , a potem włóż do butów.
|
Kwaśna woń ze słoików po marynatach zniknie , gdy nasypiesz do
nich trochę gorczycy i zostawisz na
kilka godzin.
|
Zapach cytryny , a jeszcze lepiej lekko zepsutej odstrasza
nieproszone koty.
|
Woń gotowanej kapusty , brokułów czy ryb zneutralizują gotowane
na wolnym ogniu cynamon oraz goździki z niewielkim dodatkiem cukru.
|
Swąd przypalającego się mleka wchłonie warstwa soli lub kawy
zbożowej , którą rozsypiesz na płytę kuchenną.
|
Naczynie , które bardzo pachnie rybą , wypłucz najpierw bardzo
zimną wodą , a następnie przetrzyj plastrem cytryny.
|
Jeśli kupujesz biały ser to zwróć uwagę czy
jest świeży.Zapach powinien być tylko LEKKO kwaśny.
Twaróg powinien mieć też jednolitą barwę i i
wilgotną, ale nielepiącą się powierzchnię.
|
Sery , które chcemy zaserwować gościom na desce powinny być
wyjęte z lodówki godzinę przed spożyciem.
W temperaturze pokojowej rozwiną swój smak.
|
Na plamy ze smaru najlepszy jest tłuszcz :olej jadalny , masło.
to miejsce pokrywamy tłuszczem i czas jakiś musi "trawić "smar.
|
Krew na ubraniu wybarwi woda utleniona (polewać stopniowo i
wyciskać w suchą szmatkę tę krew ) , albo zamoczyć to miejsce w zimnej wodzie
z dodatkiem soli lub sody. Potem pierzemy zwykłym mydłem.
|
Gumę do żucia jest dobrze zamrozić , a następnie wykruszyć ją z
poplamionego miejsca na ubraniu.
|
Na plame z trawy pomoże spirytus , gorąca woda , sok z cytryny.
|
Na plamę ze szpinaku położyć plastry obranego ziemniaka .
|
Do zaprawiania zup , zamiast śmietany można użyć pożywnego
żółtka.Przed dodaniem warto rozmieszać je z
częścią wywaru.
|
Strony
▼
bardzo fajny poradnik! dowiedziałam sie wiele ciekawych rzeczy!
OdpowiedzUsuńI ja też :-)
OdpowiedzUsuń